De aanscherping van de Blokkade blijft niet zonder gevolgen voor Cuba

Sinds Trump aan de macht kwam in 2016 is er van de dooi in de relaties tussen de VS en Cuba geen sprake meer. In tegendeel zelfs. De economische blokkade tegen het eiland werd de laatste maanden verder aangescherpt. De Trump-adminstratie stuurde al snel aan op een nieuwe verscherping van de economische blokkade gericht tegen de bevolking van het Socialistische eiland. Trump en een aantal van zijn haviken zoals John Bolton zetten alles op alles om landen zoals Cuba en Venezuela terug onder de controle van het neoliberalisme te krijgen. Wat is er nu concreet veranderd voor de Cubanen en VS burgers?– Cruiseschepen uit de VS mogen niet langer aanmeren in Cuba.– Verschillende hotelketens op het eiland zijn op de zwarte lijst gezet.– Reizen met educatieve doelen is terug geschrapt.– Het is voor VS burgers verboden om een culturele reis te maken naar Cuba. – De hoeveelheid dollars die Cubanen vanuit de VS naar hun familieleden in Cuba kunnen overmaken werd opnieuw beperkt.– Het invoeren van titel III van de Helms-Burton act. Dit heeft tot gevolg dat VS -bedrijven en burgers voor een Amerikaanse rechtbank buitenlandse bedrijven kunnen aanklagen die handel doen met 1 of meerdere van de 200 Cubaanse staatsbedrijven. De invoering van dit artikel kan vergaande gevolgen hebben voor de Cubaanse handelsrelaties met o.a. Canada en de Europese Unie. Langstlopende blokkade gaat gewoon door Een aantal maatregelen die al meer dan 60 jaar lopen blijven gewoon doorgaan.

Bedrijven uit de Verenigde Staten mogen geen handel voeren met Cuba. Bepaalde medicijnen die nodig zijn voor Chemotherapie kunnen niet worden ingevoerd. Medische apparatuur voor hartpatiënten kan niet worden ingevoerd omdat er onderdelen ontwikkeld en geproduceerd in de VS in aanwezig zijn.

Door de nieuwe maatregelen krijgt de Cubaanse economie het ook steeds moeilijker dit heeft gevolgen voor de koopkracht van de mensen en leidt tot concrete problemen met bevoorrading van bepaalde producten. De Cubaanse bevolking blijft dus het grootste slachtoffer van de blokkade. De blokkade wordt ieder jaar door de overgrote meerderheid van de VN-lidstaten veroordeeld. Met Cubanismo.be blijven we druk uitoefenen op zowel de Belgische & Europese overheden om in actie te schieten tegen deze onrechtvaardige en zelfs criminele blokkade van het eiland vanuit de VS Ook de druk tegen de Trump-administratie moet opgevoerd worden.

Daarom roepen we iedereen op om op 15 juni mee te betogen voor de VS-Ambassade in Brussel. Afspraak om 11u tegenover de VS-ambassade.

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.