Brazilië krijgt medische functies na vertrek van Cubaanse artsen niet ingevuld

3.847 medische functies in de publieke gezondheidszorg van Brazilië- in bijna 3.000 gemeenten- waren in april dit jaar nog steeds niet ingevuld. Dit is een bewijs dat de Braziliaanse overheid worstelt om meer dan 8.000 vertrokken Cubaanse artsen te vervangen, ondanks de beloften van President Jair Bolsonaro. De cijfers kwamen naar buiten via een rapport van de New York Times.

Op basis van de meest recente cijfers zijn er in april 2019 in bijna 3.000 gemeenten nog steeds 3.847 medische functies in de publieke gezondheidssector niet ingevuld. Een tekort veroorzaakt door het vertrek van ongeveer 8.100 Cubaanse artsen die deel uitmaakten van het Mais Doctors (More Doctors) programma. “

In verschillende staten hebben gezondheidsklinieken en hun patiënten geen artsen”, vertelde Ligia Bahia, een professor aan de Federale Universiteit van Rio de Janeiro aan de New York Times, en voegde eraan toe dat “het een stap terug is. Het belemmert vroege diagnoses, het toezicht op kinderen, zwangerschappen en de voortzetting van behandelingen die al aan de gang waren”.

Op november 2018 kondigde het Cubaanse Ministerie van Volksgezondheid aan dat het zich zou terugtrekken uit het samenwerkingsprogramma met Brazilië, dat sinds augustus 2013 functioneert en toegang tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg voor meer dan honderd miljoen Brazilianen, die anders geen toegang tot gezondheidszorg hebben, garandeerde. Dit besluit werd genomen als gevolg van de aanvallen van Bolsonaro op de Cubaanse regering en verklaringen waarin de opleiding van de artsen in twijfel werd getrokken en de dreiging dat het programma afhankelijk zou worden van een nieuwe examens en het herbekijken van hun diploma’s en individuele contracten.

Daarna, zei de uiterst-rechtse leider vol vertrouwen dat zij “dit probleem met deze artsen” zouden oplossen. Maar zes maanden later in zijn presidentiële termijn, die begin januari 2019 begon, blijken de dingen niet zoals verwacht.

Aangezien ongeveer de helft van de artsen van het programma uit Cuba kwamen en werden ingezet in 34 afgelegen inheemse dorpen en de armere gebieden van meer dan 4.000 steden, is hun afwezigheid grotendeels voelbaar in die gemeenschappen. “

Ik heb de mensen gezegd dat ze daarover na te denken voordat ze stemden”, zei de minister van Volksgezondheid van de gemeente Embu-Guaçu, Dr. Maria Dalva, tegen haar patiënten. Volgens Folha de Sao Paulo heeft ten minste 25 procent van de Braziliaanse artsen, die het programma tussen december 2018 en januari 2019 hebben overgenomen, de job al verlaten. Het gemiddelde verblijf van de Braziliaanse artsen varieert van een week tot drie maanden. De belangrijkste redenen om te stoppen met werken zijn hun wens om op betere plaatsen te werken, een gespecialiseerde opleiding te krijgen en te kunnen werken in hun medische specialiteit. “

De bereidheid van Cubaanse artsen om in moeilijke omstandigheden te werken werd een hoeksteen van het openbare gezondheidsstelsel”, aldus Bahia. En nu de Cubaanse artsen weg zijn, worden die afgelegen en armere gebieden het hardst getroffen. In de eerste vier jaar van Mais Medicos steeg het percentage Brazilianen dat eerste lijns gezondheidszorg ontving van 59,6 procent naar 70 procent, volgens een rapport van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, die de deelname van Cuba coördineerde.

Het vertrek van Cubaanse artsen kon die trend ombuigen, met alle gevolgen van dien, vooral voor kinderen onder de vijf jaar, wat mogelijk leidt tot de dood van 37.000 jonge kinderen in 2030, waarschuwde Dr. Gabriel Vivas, een ambtenaar bij de PAHO.

Bron: Telesur

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.