Cubaanse artsen bedankt voor hun werk in Mozambique na de cycloon Idai

Het werk dat u deed was zeer indrukwekkend,” zie de Cubaanse minister van Volksgezondheid, Jose Angel Portal Sunday aan de Cubaanse artsen die in Mozambique slachtoffers van de cycloon Idai gingen behandelen. Er vielen meer dan 400 doden en duizenden mensen raakten gewond of ziek .

De specialisten van het Internationale Contingent gespecialiseerd in situaties van rampen en ernstige epidemieën, Henry Reeve werden verwelkomd op de international luchthaven Jose Marti in Havana. “

Ze schreven een nieuwe pagina van solidariteit voor de Cubaanse volksgezondheid, en ze maken deel uit van die geschiedenis die de wereld laat zien tot wat we in staat zijn”.

Dokter Rolando Piloto, beklemtoonde tijdens de welkomstceremonie,dat ze hun werk doen uit solidariteit met mensen en bekritiseerde de secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) Luis Almagro die Cubaanse gezondheidswerkers slaven noemt van de regering, gebruikt als goedkope arbeidskrachten. “

Aan hem antwoorden we dat we slaven zijn van ons altruïsme, gespecialiseerd in het geven van wat we hebben”.

Cuba zette in Mozambique een veldhospitaal met een klinisch, chirurgisch en epidemiologisch profiel in. In de stad Beira werden pediatrische diensten, interne geneeskunde, chirurgie, gynaecologie, verloskunde, orthopedie en traumatologie, klinisch laboratorium en ultrasonografie aangeboden, evenals de assemblage van een quarantaineruimte met 12 behandelings- en acht observatiebedden.

Er werd ook gewerkt rond hygiëne en epidemiologie, i.h.b. de bestrijding van malaria. Zo’n 17.000 huizen werden bezocht en meer dan 50.000 inwoners van die stad werden geholpen. In de 63 dagen van verblijf in dat land, zag het Cubaanse contingent een totaal van 22.259 patiënten, werden 331 chirurgische ingrepen uitgevoerd, onder wie 128 bejaarden en 203 minderjarigen.

Telesur

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.