Washington neemt nieuwe sancties tegen Cubaanse bedrijven

De Trumpregering heeft woensdag 23/4 besloten om nog eens vijf Cubaanse bedrijven toe te voegen aan de zwarte lijst van entiteiten waarmee Noord-Amerikanen geen zaken mogen doen vanwege de blokkade.

Op de lijst van bijna 200 bedrijven bereikt, zijn de luchtvaartmaatschappij Aerogaviota, de hotels Santa Isabel, in het oude Havana, El Caney en Melia Marina in de badplaats Varadero en de duikplaats Marina Gaviota nu toegevoegd. Dit is de derde update van de zwarte lijst sinds 2017. Toen besloot de Trump-regering om Noord-Amerikaanse staatsburgers te verbieden financiële transacties te verrichten met deze entiteiten.

Cuba heeft het arbitraire karakter van deze lijst aan de kaak gesteld, Het gaat over bedrijven die zgn. verbonden zouden zijn met de nationale defensie- en veiligheidssector.

Op 17 april kondigde John Bolton, de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur, ook nieuwe beperkingen op reizen en transfers naar Cuba aan en dreigde met nieuwe maatregelen tegen Cuba. Op diezelfde dag kondigde minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in Washington, D.

C. aan dat hoofdstuk III van de Helms Burton Act, die tot nog toe werd opgeschort sinds de wet in maart 1996 werd goedgekeurd, met ingang van 2 mei toch in werking zal worden gesteld.

Washington geeft daarmee groen licht aan VS-onderdanen om bedrijven voor de federale rechtbank te dagen voor winsten die zijn gemaakt via bedrijven of op gronden en gebouwen die in de jaren zestig door de Cubaanse regering zijn genationaliseerd.

RadiohavanaCuba

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.