Correa zei dat er bewijs is van een overeenkomst en dat Moreno beloofde Assange “over te dragen” in 2017 in een vergadering met Paul Manafort, voormalig campagneleider van Donald Trump.
De vroegere President Correa, die Moreno als opvolger had gesteund maar later met hem brak, had het ook over bezoeken aan Ecuador door vicepresident Mike Pence. Moreno zou hen toen beloofd hebben “
Venezuela te helpen isoleren, het oliebedrijf Chevron, een bedrijf dat de helft van het Amazone regenwoud ongestraft heeft vernietigd, ongestraft te laten en Assange uit te leveren”.
Vorige maand kondigde het IMF de goedkeuring aan van een lening van 4,2 miljard dollar aan Ecuador. De eerste tranche, van 652 miljoen dollar, is al betaald.
Correa vermoedt dat de Ecuadoraanse president het besluit heeft genomen om Assange’s asiel in te trekken nadat WikiLeaks documenten had gepubliceerd over Moreno’s banden met een falend bedrijf, INA Papers. INA Papers werd geregistreerd in 2012, toen Moreno nog vicepresident van Correa was.
Volgens het Ecuadoraanse staatshoofd was de maatregel om Assange’s asiel op te heffen een reactie op het respectloze en agressieve gedrag van de journalist, zijn vijandige en dreigende verklaringen tegen Ecuador en de vermeende schendingen van internationale verdragen, die zowel door aanhangers van de cyber-activist als door verschillende analisten als weinig overtuigend worden beschouwd.
Assange’s verantwoordelijkheid voor de publicatie van geheime documenten van de VS-regering is de echte reden voor de arrestatie. De grootste bezorgheid voor Assange en zijn advocaten is daarom dat de Britse autoriteiten daadwerkelijk besluiten hem naar de Verenigde Staten te sturen, waar hij strenge straffen riskeert.
De volgende ziiting over een eventuele uitlevering zal op 2 mei zal plaatsvinden. Het gaat over een voorbereidende zitting van een rechtszaak die maanden of zelfs jaren kan duren.
Global research