Maurice Lemoine ,journalist gespecialiseerd in Latijns-Amerika, gaf recent een interview op RT France dat je hier kan bekijken. Lees verder voor de Nederlandse vertaling.
De mediashow met concert en hulpkonvooien aan de Colombiaanse grens zijn geen humanitaire hulp maar een propagandaslag om de idee te installeren dat Venzuela een faioled state is en dat er dringend iets moet gebeuren. Het was een poging van de VS en hun zgn. interim-president om de Venezolaanse militairen ervan te overtuigen Maduro te laten vallen en de zgn. dringende hulp binnen te laten. Die operatie is mislukt.
Zal de situatie verder uit de hand lopen? Gisteren was de zgn groep van Lima bijeen. Dertien landen die zich tegen Maduro kanten op aanstichten van de VS. Buitenlandminister Pompeo vertelde er dat de dagen van Maduro geteld zijn, Vice-president Pence voegde eraan toe dat ‘alle opties openblijven’Een echte interventie met VS-militairen is op dit ogenblik totaal uitgesloten. Ook binnen het VS- congres is er nogal wat weerstand voor een militaire ingreep en het is ook geweten dat de Colombiaanse militairen – hoewel hun land direct betrokken is in de vijandige acties – niet staan te springen om in confrontatie te gaan met het Venezolaanse leger. De Braziliaanse militairen zijn nog minder enthousiast om zich in een dergelijk avontuur te storten. Er zijn dus wel hele straffe verklaringen maar dat wil nog niet zeggen dat we daarom aan de vooravond van een gewapend treffen staan.
Guaidó en zijn VS-bazen spelen wel met vuur met hun steeds straffere taal. Laat ons even veronderstellen dat er toch een VS-interventie komt, een bedekte actie met inzet van Colombiaanse en Braziliaanse militairen onder hun leiding. Je moet beseffen dat er 2,300 km grens is met Colombia waar de toestand na de Vredesakkoorden erg slecht is. De akkoorden met de FARC worden door de nieuwe nog rechtsere regering niet gerespecteerd en de toestand is er dus al vrij gespannen. Een open conflict met het buurland driegt ook Colombia zelf in brand te zetten.
Ik doe daarom een oproep aan de media om een beetje kritischer verslag te doen en niet zomaar Maduro in de hoek te blijven zetten. Er is een enorme druk op de legerleiding om hem te laten vallen. Laat ons eens veronderstellen dat dit zou lukken. De Bolivariaanse revolutie van Chavez heeft geleerd uit de makkelijke staatsgrepen tegen Allende (Chili, 1973) en Arbenz (Guatemala, 1954) en heeft haar volk bewapend. Er zijn 1,6 miljoen Venezolaanse burgers georganiseerd in milities en bereid te vechten voor hun land. De krachtsverhoudingen zijn iets ingewikkelder dus dan alleen maar Guaidó tegen Maduro.
De VS-sancties tegen Venezuela zijn een van de voornaamste oorzaken voor de economische crisis daar. Dat is vernoemd in de VN en is de reden waarom het Rode Kruis weigert steun te bieden aan de opgezette ‘hulpkonvooien’ van de VS. Ze noemden het een politiek operatie eerder dan een humanitaire. We staan op een kardinaal punt waarin de rol van de media cruciaal is. Tot nog toe doet die mee om Maduro als de grote boeman af te schilderen.
Het is niet omdat een aantal westerse landen Guaidó ondersteunen dat Maduro geïsoleerd staat. Hier doet men alsof Noord-Amerika en Europa alleen de beschaafde wereld uitmaken. Rusland, India, China, Zuid-Afrika, de Afrikaanse Unie – dat recent een steunbetuiging stuurde aan Maduro –, bestaan ook allemaal nog. De VN-veiligheidsraad heeft nogmaals bevestigd dat de wettige regering van Venezuela die van Nicolas Maduro is.( nvdr: ook de Europese Commissie sprak zich nu tegen gewapend optreden uit) Het zijn slechts 40 van de 169 landen in de wereld die Guiadó steunen maar de media hier blijven stellen dat Maduro geïsoleerd is.
De bijeenkomst van de groep van Lima zal ongetwijfeld een nieuwe veroordeling van Maduro opleveren, de repressie, … het stilaan erg gekende discours. Wat het vervolg precies gaat opleveren voor Guaidó allerminst duidelijk. Het is de eerste dictatuur in de mij gekende geschiedenis waar een oproerkraaier als Guaidó niet wordt gearresteerd, vreemd soort dictatuur toch. De Venezolaanse justitie is wel een onderzoek gestart en heeft hem intussen verboden het land te verlaten. Hij heeft het toch gedaan en dus stelt zich de vraag: Zal hij mogen terugkeren of gaat hij zichzelf tot president in ballingschap benoemen. De Venezolaanse regering heeft hem tot nog toe niet opgepakt om er geen martelaar van te maken. Hij permitteert zich anders nogal wat: een militaire interventie vragen van een buitenlandse mogendheid vanuit het buitenland.