Cubanen stemmen vandaag over hun nieuwe grondwet

Vandaag (24/02/19) trekken meer dan acht miljoen Cubanen naar de stembus om voor of tegen hun nieuwe grondwet te stemmen.

Bernadette Thirion, Cubanismo-lid dat ondertussen bijna een maand in Havana verblijft, is er vandaag getuige van hoe miljoenen Cubanen zich naar de stembus begeven. Ze kunnen vandaag tussen 7 uur en 18 uur gaan stemmen. Bernadette ging zelf een kijkje nemen in stembureau 1 in de calle Reina, waar ze ook de voorbereidingen kon gadeslaan: “

De kiezerslijsten worden uitgehangen. De kiezer toont zijn identiteitskaart, er wordt nagegaan of hij of zij in het kiesregister is vermeld en en daarna krijgt hij/zij een stembiljet. Nadat de kiezer zijn stem heeft uitgebracht, steekt hij het toegevouwen biljet in de urne, traditioneel bewaakt door een scholier. De stemming is vrij en geheim, en kan vanaf 16 jaar”.

De opkomst en de uitslag zullen een goede graadmeter zijn van het draagvlak van de Revolutie, maar niemand twijfelt er eigenlijk aan dat de Cubanen massaal zullen stemmen en dat het een overweldigende JA wordt. Bernadette sprak in de afgelopen weken met tientallen mensen, en ze stelde vast dat de meeste mensen voor de nieuwe grondwet zullen stemmen, ook zij die het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen maar niet vergeten wat de Revolutie hen allemaal heeft gegeven.

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.