Venezuela: militair avontuur onder voorwendsel van humanitaire hulp

De voorbije weken waren alle ogen terug op Venezuela gericht. De VS en haar bondgenoten voerden een nieuw plan uit om de regering van President Maduro omver te werpen. Maar de door de VS georkestreerde zachte staatsgreep: parlementsvoorzitter Juan Guaido erkennen als President van Venezuela in plaats van zittend President Maduro, heeft niet gezorgd voor het verwachte effect. (+Video Journaalitem VRT 07/02/19)MADURO BEHOUDT STEUN VAN VOLK EN LEGERPresident Maduro blijft stand houden en geniet nog van voldoende steun in eigen land. Getuige daarvan zijn de massale betogingen ter ondersteuning van zijn Presidentschap en tegen VS-inmenging. Er kwamen de voorbije weken zowel duizenden oppositieaanhangers, maar ook regeringsaanhangers op straat. Cruciaal is ook de blijvende loyaliteit van het Bolivariaanse nationale leger aan der regering van Maduro. Ook op het internationale toneel, staat Maduro minder geïsoleerd dan wat je op het eerste gezicht zou denken. Zelfs Europa is erg verdeeld over de Venezolaanse crisis en besliste om in te zetten op bemiddeling bij een nieuw proces van dialoog tussen regering en oppositie. Dit is zeer tegen de zin van de Verenigde Staten. Het was Nationaal Veiligheidsadviseur John Bolton, die openlijk op het nieuws verklaarde dat Noord-Amerikaanse multinationals er veel baat zouden bij hebben, als de regering Maduro valt. Op die manier krijgen ze betere toegang tot de Venezolaanse oliemarkt en de andere strategische grondstoffen die het land bezit. Om verder druk te zetten, heeft de VS regering haar internationale politieke en mediacampagne geïntensifieerd. Ze breidde oa de economische sancties uit. Sinds eind januari is ook de vitale oliesector onderhevig aan sancties en loopt Venezuela miljoenen aan olie-inkomsten mis. De VS blokkeert nu ook regeringsfondsen in buitenlandse banken. WIE BLOKKEERT DE HULP?

De laatste week wijzen veel gebeurtenissen erop dat de VS zich voorbereidt op een nieuwe stap in het offensief: een militair avontuur, maar nuonder het mom van ‘humanitaire hulp’. Het was Guaido zelf, die al meerdere malen op een erg mediagenieke manier op die humanitaire hulp vanuit de VS aandrong. Hij gaat nogal prat op zijn imago van redder van het Venezolaanse lijdende volk. Vanuit de VS kwam het ‘antwoord’ dat ze alles in het werk gingen stellen om een hulpkonvooi vanuit Colombia het Venezolaanse grondgebied binnen te brengen.

De regering Maduro maakte van in het begin al duidelijk dat zij zo’n hulpkonvooi vanuit de VS geen toestemming zou geven Venezuela’s grondgebied binnen te komen. ”Als de VS werkelijk iets willen doen, dat ze dan de blokkade tegen Venezuela opheffen en onze fondsen vrijgeven’ stelt Maduro terecht. Intussen werd alles in het werk gezet om de houding van de regering om het hulpkonvooi niet toe te laten, als een misdaad tegen de mensheid af te schilderen. Symbolisch daarvoor is de Tienditas brug (zie foto) aan de grens tussen Colombia en Venezuela. Het was VS buitenlandminister Mike Pompeo die een foto van de geblokkeerde brug op zijn Twitter postte. Met daaraan gekoppeld een oproep aan de regering om de brug onmiddellijk de heropenen en de noodzakelijke humanitaire hulp voor het stervende Venezolaanse volk binnen te laten. Wat wordt er nietbij gezegd? Die brug werd al drie jaar geleden afgewerkt, maar nog niet geopend wegens een grensdispuut tussen Colombia en Venezuela. Al meer dan 18 maanden staat de wegblokkade (aan Colombiaanse kant ) er al. Dat valt duidelijk te bewijzen via google maps. De Venezolaanse regering heeft die aan Venezolaanse kant enkel wat versterkt, door er containers te plaatsen. Het klopt dus helemaal niet dat de Venezoalaanse regering die brug vorige week pas heeft geblokkeerd. Toch ging het beeld de hele wereld rond. Ook de VRT berichtte erover. “

Hoe slecht moet de Venezolaanse dictator Maduro wel zijn , als hij een grote en drukke 8-vaks brug blokkeert om geen humanitaire hulp toe te laten”, is wat veel mensen nu denken, bij het zien van deze foto. Een goed voorbeeld van een sterk staaltje mediamanipulatie. HULP VERSUS VOORBEREIDING INVASIEDe regering is ervoor beducht dat samen met de hulpgoederen ook wapens en ander oorlogsmateriaal kan binnengesmokkeld worden. De regering Maduro heeft alle redenen voior dat wantrouwen. Vorige week werd in Miami nog een container in beslag genomen op weg naar Venezuela, met een impressionant gesofisticeerd wapenarsenaal aan boord. In de aanloop van de oorlogen tegen Joegoslavië, Irak en Lybië, gebruikte de VS ook haar soortgelijke humanitaire voorwendselen als opstap naar een oorlogsscenario. Bovendien zijn tussen 6 en 10 februari 2019 verschillende militaire transportvliegtuigen naar de Rafael Miranda Airport in Puerto Rico, de vliegbasis San Isidro in de Dominicaanse Republiek en andere strategisch gelegen Caribische eilanden gevlogen. Dit zonder kennisgeving aan de regeringen van die landen. Deze vluchten zijn opgestegen vanuit militaire bases van Special Operation Troops en US Marine Corps eenheden. Die werden in het verleden al ingezet voor geheime operaties, ook tegen leiders van andere landen.

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.