70 Noord-Amerikaanse deskundigen veroordelen couppoging tegen Maduro

Open brief van meer dan 70 academici, o.a. Noam Chomsky, en deskundigen veroordeelt de door de VS gesteunde couppoging in VenezuelaVeel politici, experten en belangengroepen blijven opvallend stil over de beslissing van President Donald Trump’s besluit om de oppositieleider van Venezuela formeel te erkennen als de “interim-voorzitter”. Deze zet die wordt aangeklaagd als openlijke steun voor een poging tot staatsgreep door filmmaker Boots Riley, en meer dan 70 andere academici en deskundigen in een open brief (25/1) met een oproep aan de Trump administratie om “op te houden zich te mengen in de interne politiek van Venezuela”.

Samenvatting van de open brief (lees hier de volledige brief in het Engels)”

De acties van de regering-Trump en zijn bondgenoten zullen de situatie in Venezuela bijna zeker verergeren, wat leidt tot onnodig menselijk lijden, geweld en instabiliteit”, aldus de brief. “

De VS en haar bondgenoten moeten ophouden geweld aan te moedigen door aan te dringen op een gewelddadige, extralegale regimewisseling. Als de regering-Trump en zijn bondgenoten hun roekeloze koers in Venezuela voortzetten, zal het meest waarschijnlijke resultaat bloedvergieten, chaos en instabiliteit zijn.

De ondertekenaars benadrukken de schade die VSD-sancties hebben toegebracht aan de Venezolaanse economie en mensen, de brief gaat verder met het aan de kaak stellen van de “agressieve” acties en retoriek van het Witte Huis tegen de regering van Venezuela, met als argument dat vreedzame gesprekken de enige weg vooruit zijn.”

In dergelijke situaties, is de enige oplossing een onderhandelde regeling, zoals in het verleden in Latijns-Amerikaanse landen is gebeurd toen politiek gepolariseerde groepen hun verschillen door verkiezingen niet konden oplossen,(…) In het belang van het Venezolaanse volk, de regio, en voor het principe van nationale soevereiniteit, zouden deze internationale actoren in plaats daarvan de onderhandelingen tussen de Venezolaanse regering en haar tegenstanders moeten ondersteunen, zodat het land eindelijk uit de politieke en economische crisis kan komen. Enkele bekende ondertekenaars (lees de volledige lijst hier)Noam Chomsky, Professor Emeritus, MIT and Laureate Professor, University of ArizonaAlfred de Zayas, former UN Independent Expert on the Promotion of a Democratic and Equitable International Order and only UN rapporteur to have visited Venezuela in 21 yearsBoots Riley, Writer/Director of Sorry to Bother You, MusicianJohn Pilger, Journalist & Film-MakerMark Weisbrot, Co-Director, Center for Economic and Policy ResearchAviva Chomsky, Professor of History, Salem State UniversityJames Cohen, University of Paris 3 Sorbonne NouvelleJodie Evans, Cofounder, CODEPINKPatricio Zamorano, Academic of Latin American Studies; Executive Director, InfoAmericas

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.