Duizenden Cubanen die in het buitenland wonen willen terugkeren naar Cuba

Een verrassend cijfer: duizenden Cubanen die in het buitenland wonen willen terugkeren naar Cuba en zich daar terug vestigen. Dit klopt totaal niet met de ‘framing’ die de Westerse pers wil geven aan de ganse Cubaanse migratiepolitiek. Tijdens een ontmoeting in België tijdens het weekend met Cubaanse expats die in Europa wonen, bevestigde een Cubaanse diplomaat een verrassend cijfer. Ernesto Soberón, Cuba’s directeur van consulaire zaken, zei dat in de afgelopen vijf jaar meer dan 40.000 Cubanen die in het buitenland wonen een aanvraag hebben ingediend voor een verblijfsvergunning op het eiland.

President Miguel Díaz-Canel zei hetzelfde in een privé vergadering in New York vorige maand met Cubanen die in de V.

S. wonen.

Beide mannen verwezen naar een programma dat Cuba in 2013 is gestart om Cubanen die in het buitenland wonen in staat te stellen een aanvraag voor “repatriëring” in te dienen. Veel meer Cubanen dan verwacht namen het aanbod blijkbaar aan. Maar Cuba heeft niet aangegeven hoeveel aanvragers er uiteindelijk al zijn geaccepteerd – of hoeveel van hen daadwerkelijk zijn teruggekeerd om in Cuba te gaan wonen.

Vijf jaar geleden bood Cuba expats aan om zich in Cuba te vestigen en, tegelijk, om vrij het eiland te verlaten en er terug te keren. Eerder dit jaar maakte Cuba het ook mogelijk dat Cubaanse Amerikanen die in de Verenigde Staten geboren zijn, een aanvraag konden indienen voor het dubbele staatsburgerschap. Het maakte deel uit van de nieuwe normalisering van de betrekkingen tussen de VS en Cuba. Originele bron: www.wlrn.org/post/havana-says-tens-thousands-cubans-living-abroad-seek-repatriateVertaling: Julie Rausenberger p { margin-bottom: 0.1in; direction: ltr; line-height: 120%; text-align: left; }a:link { color: rgb(5, 99, 193); } p { margin-bottom: 0.1in; direction: ltr; line-height: 120%; text-align: left; }a:link { color: rgb(5, 99, 193); }

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.