Grondwetsherziening: “een zaak van alle Cubanen”

Voor een goed gevulde zaal van 80 personen kwamen het Cubaanse parlementslid Lizette Martinez Luzardo en Ernesto Soberón, directeur consulaire zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken (MINREX) afgelopen donderdag toelichting geven bij de grondwetsherziening op het eiland. Beiden zijn te gast in België voor de tweejaarlijkse Europese ontmoeting van Cubanen die in Europa wonen.

De discussies over de grondwetsherziening liggen in de lijn van de democratische traditie van het revolutionaire Cuba, zo stak Lizette Martinez van wal. Ze verwees ook naar de debatten over de Lineamientos (de krachtlijnen van de update van het economisch model) en de noodzaak om de grondwet van 1976 aan te passen aan de nieuwe sociaal-economische realiteit en oriëntatie van het land. De betrokkenheid van de Cubaanse diaspora is echter een nieuwigheid, maar ook dat ligt in de lijn van de nieuwe en fel verbeterde verhouding tussen het eiland en de Cubanen in de rest van de wereld.

De mogelijkheid van het homohuwelijk is een druk besproken element, maar ook de kwestie van de ‘concentratie van rijkdom en bezit’ krijgt de nodige aandacht. Belangrijk is ten slotte dat de nieuwe grondwet op een brede consensus moet berusten, en uiteindelijk ook via een volksreferendum zal worden bekrachtigd.

De Cubaanse trovazanger Raul Torres sloot de avond met een kort maar gesmaakt optreden. De grondwetsherziening komt ruim aan bod op het vormingsweekend van 1 en 2 december.

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.