Hoe bereidt Cuba zich voor op grote rampen?

Op het moment van een ramp is er geen ruimte voor improvisatie, dus worden actieprotocollen vooraf ontworpen en worden medewerkers getraind in de toepassing ervan.

Hoewel de meeste mensen altijd mooie uitdagingen verwachten, zijn sommigen gedwongen zich voor te bereiden op de ergste scenario’s . Dit is het geval voor de leden van de Cubaanse brandweer en het speciale Reddings- en interventieteam. Het neergestorte vliegtuig vrijdag in Havana was een zware test van de capaciteit om op rampsituaties te reageren. De Internationale luchthaven José Martí Airport heeft zijn eigen brandweereenheid, die gespecialiseerd is in luchtrampsituaties en reddingstaken. Die heeft ook de steun van de speciale brandweerteam van Capdevila, gelegen in de gemeente Boyeros, op een paar kilometer van de luchthaventerminals. Op de plaats van het incident van deze vrijdag, tussen de luchthaven en Santiago de las Vegas, waren ook de leden van het team forensische geneeskunde van het ministerie van Binnenlandse Zaken aanwezig, evenals de gespecialiseerde diensten van het ministerie van transport.

Ook het provinciebestuur en dat van de partij zijn onmiddellijk naar het gebied getrokken. In de structuur van de burgerbescherming in Cuba zijn zij het die de leiding nemen in geval van noodsituaties, oorlog of natuurrampen. De hoogste autoriteit van de Civiele Bescherming is de President, Miguel Diaz-Canel, die de bevelstructuur op het veld stap voor stap volgde.

HELDENSCHOOLDe overgrote meerderheid van de mannen en vrouwen de vlammen kwamen blussen en de overlevenden hielpen kreeg hun opleiding aan de Escuela Nacional de Bomberos Mártires in Havana. Sinds 1963 is die verantwoordelijk voor het opleiden en trainen van de nieuwe leden van de brandweer. Voor de jongeren die deel uitmaken van het Speciale Nationale Reddings en Interventieteam, werd die opleiding aangevuld met andere essentiële vaardigheden, zoals eerste hulp, zich een weg banen door moeilijk toegankelijke plaatsen, duiken en bergbeklimmen.

Zowel brandweerlieden als hulpverleners oefenen om hun vaardigheden aan te scherpen en de effectiviteit van actieplannen te toetsen. De school is sinds 2014 uitgebreid met het Cubaans-Russische Regionaal Centrum voor Reddings- en Brandbestrijdingstraining (CRESB), uitgerust met de modernste reddings- en bergingstechnologie. De instelling beschikt over geavanceerde taallaboratoria, elektrotechnische en metalografische analyse, voertuigen uitgerust met reddingstechnieken en een complex voor de training van vaardigheden in omstandigheden vaan van rook- en hitteontwikkeling.

Een van de doelstellingen van het CRESB is het ondersteunen van het reactievermogen op rampen en noodsituaties in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

Granma

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.