Euroclear houdt 1,2 miljard euro van Venezuela in.

De Venezolaanse president Nicolás Maduro riep maandag op tot opheffing van de financiële blokkade van Venezuela. De regering van de Verenigde Staten vervolgt elke dollar die we in de wereld hebben.

Het Euroclear-systeem (een van ’s werelds grootste clearing- en afwikkelingssystemen voor financiële activa) heeft 1,2 miljard EUR ingehouden, die waren bestemd voor de aankoop van voedsel en geneesmiddelen voor de bevolking. Wat zij humanitaire hulp noemen, is pure manipulatie om schade aan te richten in Venezuela. Als ze willen helpen, laat ze dan onze middelen vrijmaken. We bedelen niet”, benadrukte het staatshoofd.

Hij verzekerde dat het land zich met eigen middelen en met de uitvoering van een beleid ter versterking van de economische ontwikkeling zal redden, zoals de vijftien stuwende krachten die zijn vastgelegd in de Bolivariaanse economische agenda met o.a. de Venezolaanse virtuele munt Petro.

Hij benadrukte dat de regering geherstructureerd moet worden om de economische ontwikkeling te ondersteunen. Zo zei hij dat hij vanaf 1 juni ongeveer drie maanden het land zal gaan doorkruisen om de Venezolaanse economie te herstructureren.”

De nieuwe straatmethode is gebaseerd op 15 productiemotoren. Venezuela heeft een alomvattende strategie voor de ontwikkeling van de reële economie die goederen en diensten produceert ten behoeve van de bevolking.

Reeds in november 2017 had president Maduro het feit aan de kaak gesteld dat Euroclear 1,65 miljard dollar had bevroren voor de aankoop van geneesmiddelen en levensmiddelen. Hiervan wordt 1,2 miljard aangehouden in de vorm van warrants.

De president koppelde deze situatie aan de sancties van Donald Trump, die VS burgers verbieden in te teken op nieuwe obligaties van de regering en het staatsbedrijf Petróleos de Venezuela S.

A. (PDVSA). Wat is Euroclear?

Euroclear is een van de grootste clearing- en afwikkelingssystemen voor financiële activa ter wereld.

Juridisch gezien is het een in Brussel gevestigde financiële dienstverlener, maar het heeft afdelingen in vele belangrijke financiële centra zoals Parijs, Amsterdam, Londen, Stockholm en Helsinki.

Het werd opgericht in 1968 door de Amerikaanse investeringsbank JP Morgan, maar vandaag de dag is het grootste deel van haar kapitaal in handen van haar klanten. In 2002 fuseerde het met het Britse CREST, de bewaarder van Engelse effecten. De structuur ervan is complex omdat het meerdere diensten verleent in vele delen van de wereld en zelfs een bank, Euroclear Bank, omvat. Ze is ook verbonden met de vereffeningsinstelling voor betalingen LCH.

Clearnet.

De bekendste rol van Euroclear is die van bewaarder van effecten, in het Engels Central Securities Custody of CSD genoemd. Deze bedrijven kunnen lokaal, nationaal of internationaal zijn, zoals Euroclear. Een internationale bewaarder is gewend klanten te hebben van over de hele wereld. Als een onderneming een bewaarder is, betekent dat in wezen dat het de plaats is waar effecten (aandelen, obligaties of zelfs financiële derivaten) die de financiële activa vertegenwoordigen, worden “gehouden”.

Naast het aanhouden van de activa is het de taak van de bewaarder om veranderingen van eigenaars van effecten te registreren en de clearing uit te voeren, d.w.z. om de activa terug te geven in ruil voor geld.

Het verdienmodel van Euroclear is gebaseerd op die diensten van Euroclear Bank en de vergoedingen die zij ontvangt van de bewaarnemingsservice. Euroclear heeft een zeer belangrijke functie als bewaarder van effecten. In feite is het houder van meer dan 60% van de eurobiljetten, meer dan 50% van de interne waarde van de schulden van Europa en meer dan 55% van de Europese beurskapitalisatie.

Waarom moeten vouchers voor Europa via Euroclear?

Vouchers zijn financiële marktinstrumenten, d.w.z. een “ik zal betalen” die wordt beheerd alsof het contanten zijn (nominaal). Euroclear is hierdoor een platform waarmee u deze voucher op een subrekening kunt houden alsof het een bankrekening is. En wanneer u een coupon verkoopt, schakelt u van een subrekening naar een subrekening alsof het een overschrijving is.

Om een staatsobligatie in Europa te kunnen verkopen, moet men dus bij Euroclear geregistreerd zijn, anders kan men niet van de Venezolaanse bewaring op de Europese bewaring overstappen.

Invloed van de VS in de Europese UnieDeze gijzeling van Venezolaans kapitaal is een gevolg van de financiële maatregelen die zijn opgelegd door de VS-blokkade van Venezuela. In die zin gelden deze economische sancties ook in de Europese Unie, dat Euroclear reguleert, en rekening houdt met het feit dat de VS instellingen zullen sanctioneren die, vanuit de Europese Unie, met Venezuela samenwerken. Daarom laat de EU niet toe dat Euroclear Venezolaanse obligaties overmaakt, en worden ze bevroren . Albaciudad

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.