Cuba is van plan zijn strijd tegen aids helemaal zelf te financieren. De internationale steun mag daarom vanaf dit jaar geleidelijk verminderen, een unicum voor Latijns-Amerika.“Het Wereldfonds voor de Strijd tegen Aids, Tuberculose en Malaria zag in Cuba een kandidaat om aan te tonen dat men kan overgaan van externe samenwerking naar nationale duurzaamheid”, zegt María Isela Lantero van het ministerie van Openbare Gezondheid. Daarmee wordt Cuba het eerste Latijns-Amerikaanse land dat zo’n transitie maakt.
UnaidsIn 2017 telde de wereld 36,7 miljoen mensen met hiv. Daarvan woonden er 1,8 miljoen in Latijns-Amerika en 310.000 in de Caraïben. In 1996 begon Cuba projecten te realiseren in samenwerking met het VN-programma Unaids. In 2003 werd het Wereldfonds voor de Strijd tegen Aids, Tuberculose en Malaria opgericht en kreeg Cuba systematisch financiële ondersteuning. Van 2003 tot 2017 ging het om 110 miljoen dollar. Dat geld ging onder meer naar de aankoop van antiretrovirale middelen, laboratoriummateriaal, de opleiding van personeel en hervormingen in de gezondheidszorg.
Volledig gratisTegen 2020 wil Cuba zijn strijd tegen aids helemaal zelf kunnen financieren. “Beetje bij beetje gaan we bepaalde medicijnen zelf produceren, zodat de dienstverlening in 2020 niet onderbroken wordt”, zegt Lantero. De zorg voor mensen met hiv en aids is volledig gratis in Cuba. De kosten worden volledig door de nationale begroting gedragen. Eind vorig jaar waren er volgens officiële cijfers 23.500 Cubanen met hiv, waarvan 81 procent mannen. Uitbannen tegen 2030In 2015 werd Cuba door de Wereldgezondheidsorganisatie gelauwerd als eerste land ter wereld dat de hiv-overdracht van moeder op kind had geëlimineerd. Sindsdien maakt het land veel kans om de ziekte tegen 2030 helemaal uit te bannen, zegt Unaids.
Volgens de Cubaanse overheid is de decentrale aanpak de sleutel tot het succes in de strijd tegen aids. “Het is zeer positief dat de patiënt verzorgd wordt in zijn eigen omgeving en dat er meer sociale aanvaarding is, want dat is van fundamenteel belang om te leren leven met de ziekte”, zegt arts Danilo Machado, die in de wijk Vedado in de hoofdstad duizend patiënten onder zijn hoede heeft, waarvan vijf met hiv.
DeWereldMorgen