VS staatssecretaris Rex Tillerson*, hoofd van het buitenlands beleid van de Verenigde Staten, heeft onlangs een bezoek gebracht aan Mexico, Argentinië, Colombia, Peru en Jamaica. Voor en tijdens zijn bezoek legde Tillerson herhaaldelijk verklaringen af over de noodzaak van regimewisseling in Venezuela. Een van de doelstellingen van de Tillerson-tour leek polarisatie rond Venezuela. De Verenigde Staten zoekt namelijk continentale en internationale allianties om Venezuela ten val te brengen.
Vlak na het vertrek van Tillerson stuurde Colombia ongeveer 4.000 soldaten naar de grens met Venezuela om controle uit te voeren op migratie en drugshandel. Terwijl de Venezolaanse oppositie in gesprekken was met de Venezolaanse regering in Santo Domingo over de komende verkiezingen, keert zij nu op haar stappen terug. Onder druk van de door de VS geleide Lima***-groep weigert zij nu de dialoog en erkent ze niet langer de legitimiteit van de presidentsverkiezingen van april, ongeacht de resultaten.12 van de 35 landen van de top van Noord- en Zuid-Amerikaanse landen willen Venezuela nu uitsluiten van hun volgende top in april 2018. De bondgenoten van de Verenigde Staten proberen zo Venezuela te isoleren en de dialoog tussen Latijns-Amerikaanse landen te verbreken. Wij veroordelen dit beleid van de Verenigde Staten die de vrede in de regio destabiliseert en ondermijnt. De 33 landen van het Amerikaanse continent die zich verenigden in het samenwerkingsverband Celac riepen in 2014 hun grondgebied uit tot “
Vredeszone”. Daarmee legden ze de nadruk op het feit dat de regio kernwapenvrij is, maar daarnaast namen ze een engagement op om vreedzame oplossingen te zoeken voor conflicten en zo “het gebruik en de dreiging van geweld in de regio te bannen”. Als beweging voor internationale solidariteit verdedigen we de beginselen van soevereiniteit, dialoog en territoriale integriteit. Wij beschouwen de 76 Amerikaanse militaire basissen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied als een bedreiging voor de stabiliteit van het continent, omdat ze dienen om snel te kunnen tussenkomen in functie van de economische belangen van de Verenigde Staten. Venezuela is geen bedreiging voor de vrede. Meer geweld heeft geen plaats in Latijns-Amerika.
Mede-ondertekenaars: intalCoordinadora latina-américana en Belgica* Tillerson is voormalig uitvoerend directeur van Exxon-Mobil (van 2006 tot 2016)** CELAC verenigt alle staten van het continent, behalve de Verenigde Staten en Canada*** De Lima-groep is een bondgenootschap van 14 landen, waaronder Argentinië, Brazilië, Canada, Chili, Colombia en Mexico. Het werd in augustus 2017 opgericht om de oppositie tegen Nicolas Maduro’s regering van buitenaf te coördineren.