Cubanismo.be Lid Kees van Oosten trekt naar rechtbank tegen ING

We hadden een interview met Kees van Oosten over zijn strijd tegen de ING bank die weigert om zijn lidgeld van 25 euro over te maken aan onze solidariteitsorganisatie Cubanismo.be daarom ging hij naar het college voor de rechten van de mens in Nederland. Lees hier zijn verhaal:Waarom precies heb je dit proces aangespannen tegen ING Bank?

Omdat het absurd is dat de ING door het wel of niet overmaken van mijn lidgeld gaat uitmaken voor mij van welke vereniging ik wel of geen lid kan zijn en welke politieke opvatting ik wel of niet mag helpen uitdragen.

Wat was de reactie van ING toen ze vernamen dat er een zaak aangespannen werd?

Ze hebben het advocatenkantoor Stibbe, mr. prof. T. Barkhuysen, ingehuurd om hun weigering toe te lichten. Die hebben een verweerschrift opgesteld en het standpunt mondeling toegelicht tijdens de zitting van het College voor de Rechten van de Mens.

Hoe heb je de zitting beleefd?

ING kon het standpunt dat hun weigering om mijn lidgeld aan het toemalige ICS nu cubanismo.be over te maken noodzakelijk was gezien de Amerikaanse regelgeving (de blokkade), niet hard maken. Ze konden geen enkele Amerikaanse wettelijke bepaling noemen die dat verbood. Ze herhaalden alleen maar dat ze geen enkel risico wilde lopen op sancties door de VS en dat ze daarom veel verder gingen dan waartoe de VS verplicht.

Heb je nog een boodschap aan onze Belgische en Nederlandse lezers?

Rekening opzeggen bij ING en helpen ING publiek ten schande te maken. Zie ook de weigering van de ING om het geld over te maken dat door onze vrienden in Duitsland is opgehaald om te helpen in Cuba na de de orkaan Irma.

Welke richting zal de uitspraak van het college uitgaan?

Het College zal zonder twijfel concluderen dat de weigering van ING niet valt te rechtvaardigen met een beroep op enige wettelijke regelgeving. Mijn standpunt is dat de weigering dus een redelijke rechtvaardigingsgrond mist. In dat geval is het m.i. aan de ING te bewijzen dat er geen sprake is van discriminatie. Ze hebben weliswaar keer op keer aangevoerd dat dat niet zo is, maar dat is wat anders dan bewijzen. De anti-socialistische stichting CubaGlasnost accepteren ze wél als rekeninghouder. Of het College mijn redenering volgt weet ik natuurlijk niet.

De ING heeft in haar verweerschrift de mond vol over integriteit en compliance, maar ze is verwikkeld in een hoop schandalen (financieren van kinderarbeid, bloedkolen e.d.) en het OM (de Openbare Aanklager) heeft vier zaken van corruptie en witwassen waar de ING bij betrokken zou zijn in onderzoek. Kortom, ze spelen de vermoorde onschuld.

Ook met Cubanismo.be zijn we bezig met een campagne om een einde te maken aan dit soort wanpraktijken die onze leden en het Cubaanse volk nog veel meer treffen, teken daarom onze petitie

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.