Paascampagne voor Cuba : we steunen een nieuwe partner met groene ambities!

ICS en G3W gingen een partnerschap aan met de Cubaanse ngo ‘Centro Felix Varela’. Deze organisatie heeft al meer dan 15 jaar ervaring met ‘greenmapping’ in de volkswijken van Havana en ver daarbuiten.

Bekijk onze blitse video: duurzame revolutie (Nl) en onderaan de leuke filmpjes over Greenmapping (Sp/Eng)Greenmapping? Greenmapping is een unieke methode waarbij de bewoners zelf hun lokale milieurijkdom in kaart brengen. En dat mag je letterlijk nemen. Gewapend met een grondplan en in papier uitgeknipte symbooltjes verkennen ze hun buurt. Iedere waardevolle ecologische, sociale en culturele locatie krijgt een symbool. Mensen leren zo hun eigen leefomgeving beter kennen, de problemen op te sporen en er samen met de lokale overheden oplossingen voor te zoeken. De methode, die een ideaal instrument is om bewustwording te creëren over het leefmilieu, is begin jaren ’90 ontstaan in New York.

Heel concreet: een waterput die vervuild is, een speelplein dat aan vernieuwing toe is, de ontdekking van een vergeten waardevol stukje bos, een buurtcentrum met aanpalend terrein dat mogelijkheden biedt voor een voetbalterrein. De slogan is ‘si mapea con amor, tu barrio sera mejor’: als je je buurt liefdevol in kaart brengt, zal die er beter van worden.

Onze partner heeft een paar jaar terug ook een documentaire gemaakt die de greenmapping goed uitlegt aan de hand van concrete voorbeelen. Bekijk de video’s hier onderaan. Door de samenleving gedragenEen simpele techniek die succes oogst. Momenteel zijn er al 115 plaatsen in Cuba met een ‘Grupo Mapa Verde’. Een groep van mensen (uit het buurtcomité, de plaatselijke school,…) die de ‘groene kaart’ van hun buurt vormgeven, updaten en ermee naar de lokale overheden stappen om samen werk te maken van een betere buurt.

In Cuba hebben ze al lang ingezien dat ontwikkeling pas echt duurzaam is, als ze door de samenleving wordt gedragen. De ‘greenmapping’ helpt hen daarbij. Door deze methode vinden lokale overheden en bewoners elkaar in hun ambitie om een betere buurt te creëren.

Steun via de Paascampagne Met de jaarlijkse paascampagne willen ICS en G3W dit project steunen. De opbrengst van de verkoop van de fairtrade chocolade-eitjes gaat integraal naar dit project.één zakje eitjes (beschikbaar in fondant en melk) bevat 5 grote holle eieren van fairtrade chocolade en kost 5 euro. Wil je aan de slag en zelf paaseitjes verkopen bij je familie, vrienden of collega’s? Neem dan contact op met Annemie, annemie@cubanismo.net of 02/209 23 63

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.