COPINH-lid gearresteerd wegens deelname aan protesten tegen dictatuur in Honduras

COPINH is de organisatie die geleid werd door Berta Cáceres die in maart 2016 werd vermoord en nu door haar dochter Bertita, zus van Laura Zúñiga Cáceres die onze gast was op ChePresente.

Vrijdagavond 19 januari, toen hij terugkeerde naar huis, werd kameraad Edwin Espinal op straat in Tegucigalpa gevangen genomen door politieagenten wegens deelname aan een protest tegen de fraude en dictatuur van Juan Orlando Hernández eerder. Edwin Espinal is een bekende kameraad in de strijd tegen het dictatoriale regime dat Honduras sinds de staatsgreep van 2009 is opgelegd. Zijn gevangenneming gehoorzaamt aan de bevelen van de dictator JOH om het waardige protest van de mensen die zich verzetten tegen het geweld en de uitverkoop van land, te onderdrukken, te stigmatiseren en te criminaliseren.

Edwin Espinal werd enkele dagen nadat hij het slachtoffer was geworden van een stigmatiseringscampagne op sociale netwerken gevangen genomen, zoals ook gebeurde met kameraden Martín Fernández en Víctor Fernández van MADJ (nvdr: mensenrechten NGO) en pater Melo van Radio Progreso (nvdr: steunt al decennia de volksbeweging) en vele andere kameraden die het regime bestrijden.

De acties van de uittredende regering van JOH (Juan Orlando Hernández) zijn bedoeld om angst te zaaien bij de gemobiliseerde bevolking, dat blijkt uit het grove optreden van de militaire politie en hun illegale verklaringen die de uitoefening van het grondrecht op protest moeten verhinderen. Als Hondurese bevolking hebben we de illegaliteit van JOH echter krachtig veroordeeld, en we zijn er zeker van dat er geen rust zal zijn zolang we hem niet van de macht verdrijven. Terwijl JOH van zijn corrupte electorale rechtbank het certificaat voor zijn illegale overwinning ontvangt, neemt hij landgenoten die strijden voor waarheid en waardigheid gevangen en criminaliseert ze. Tegen het volk in: voor hen een ijzeren hand maar voor buitenlandse belangen niets dan kruiperigheidCOPINH eist de onmiddellijke vrijlating van Edwin Espinal en stelt de Hondurese staat verantwoordelijk voor zijn veiligheid. Wij roepen de nationale en internationale gemeenschap op deze misdaden aan de kaak te stellen, ook de reeks moorden, aanvallen, stigmatiseringscampagnes en de brute repressie van de staat tegen het gemobiliseerde volk.

COPINH roept op tot een grotere nationale mobilisatie tegen fraude en dictatuur.

Tegen meer repressie, moeten we meer strijd en organisatie inzetten.19 januari 2018.

Met de voorouderlijke kracht van Berta (Cáceres, die in 2016 werd vermoord), Lempira, Mota en Etempica (historische Hondurese verzetsleiders tegen de Spaanse volkerenmoord) klinken onze stemmen vol leven, rechtvaardigheid, waardigheid, vrijheid en vrede!

Resumen

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.