Bijna twee maanden na de aankondiging door de Obamaregering dat Cubaanse regeringsinstanties bepaalde dollartransacties zouden mogen doen, is er nog geen enkele kunnen doorgaan.
ANAP ( Nationale vereniging van kleine boeren) liet weten dat de aankondiging dat Cubaanse koffie van de niet-staatssector mag ingevoerd worden in de VS niet kan gerealiseerd worden door de onmogelijkheid van dollartansacties.
Ook de politiek om banken uit derde landen te vervolgen die financiële transacties in dollar uitvoeren met Cubaanse partners, blijft gehandhaafd. In de laatste drie jaar alleen werden tegen hen tien miljoen dollar boetes uitgevaardigd. Daarnaast mogen Cubaanse banken nog steeds geen filialen hebben in de VS, zelfs niet wanneer die in andere munten willen handelen.
Aan de vooravond van het bezoek van Obama aan Havana, eind maart, kondigde buitenlandminister Bruno Rodríguez Parrilla aan dat de taks van 10% op in Cuba ingevoerde dollars zal wegvallen, maar natuurlijk alleen als Cubaanse dollartransacties niet langer verboden worden.
Ondanks de beslissing van de VS-regering blijven de sancties toegepast worden. Op 20 april legde een Europese rechtbank een sanctie op aan het VS-bedrijf PayPal omdat het de rekening van een cliënt blokkeerde die tickets voor een voorstelling met ‘Cuba’ in de titel had betaald. PayPal beriep zich op de VS- sancties tegen het eiland.
In maart erkende de buitenlandadviseur van Obama: ben Rhodes dat het niet voldoende was geweest de dollartransacties toe te laten. VS-banken hebben nog steeds schrik sancties opgelegd te krijgen. Rhodes beloofde dat de regering “ een dialoog zou aangaan met de banken om hen duidelijk te maken dat dit soort transacties nu wel toegelaten zijn en dat ze geen enkele sanctie te vrezen hebben”.
De inertie m.b.t. de blokadewetten die zo lang toegepast zijn, is te wijten aan de software die volledig gericht is op het financieel isoleren van Cuba , zei Rhodes “ we moeten hen uitleggen dat ze die wijzigingen moeten doorvoeren om deze betalingen mogelijk te maken. We hebben ons hiertoe geëngageerd en ik herhaal dat we met de banken gaan spreken zodat de Cubanen toegang krijgen tot de dollar.”Economisten rekenden uit dat de omweg via de euro of de Canadese dollar, het land honderd duizenden dollar per jaar kost.
Cubadebate