Eusebio Leal is een BC (Bekend Cubaan), verantwoordelijk voor de sociaal verantwoorde restauratie en unieke projectaanpak van het historisch centrum van Havana.‘Historiador’, is een cubanismo (= eigen Cubaanse interpretatie van een Spaans woord) dat speciaal voor deze man in het leven werd geroepen: Eusebio Leal Spengler. De man leidt al decennia lang het titanenwerk van de restauratie van het historisch centrum van Havana, UNESCO werelderfgoed. In het boek ‘Ontmoetingen met Fidel Castro’, waarin Katrien Demuynck en Marc Vandepitte gesprekken publiceerden met mensen die Fidel goed kennen, staat een lang interview met de man.
Hij ontving de hoogste Belgische onderscheiding : Ridder in de Leopoldsorde uit de handen van de Belgische buitenlandminister Reynders voor de jarenlange vruchtbare samenwerking met ons land van zijn ‘Oficina del Historiador’ (planbureau van de ‘historische restaurateur’). “Het is een onderscheiding van personen met een grote verdienste”, zei Reynders die zich vereerd voelt deze medaille te mogen uitreiken. “ het historische centrum van Havana is Werelderfgoed en inspiratiebron voor de toeristen uit de hele wereld.”Reynders toonde zich een groot bewonderaar van het restauratiewerk van Leal en zijn Oficina en voelt zich trots dat België daartoe bijdraagt, zoals in het Chocolademuseum en bij de restauratie van het Palacio de Segundo Cabo, dat vandaag dienst doet als tolkencentrum voor de relaties met de EU.“ Eerbetuigingen vraag je niet en wijs je niet af”, zei Leal in zijn dankwoord. “Ik verdiende deze hoge onderscheiding door een zandkorreltje een beetje bezieling bij te dragen tot de redding van een deel van het patrimonium van mijn land (…) het was voor ons een zegen om zovele jaren te kunnen samenwerken met de opeenvolgende ambassadeurs van België en via onze samenwerking de volkeren van beide landen dichterbij te hebben gebracht. Het is voor ons van groot belang dat deze inspanningen vermenigvuldigd worden en de relaties verder verbeterd, en verder zoeken naar alles wat ons cultureel verbindt.” De Leopoldsorde werd opgericht op 11 juli 1832 door Koning Leopold I, de eerste Koning van het twee jaar eerder ontstane België en de medaille wordt sindsdien uitgereikt aan mensen die zich onderscheiden door grote moed in de strijd of door bijzondere verdiensten voor België.
Reynders gaf in de daarop volgende persconferentie een overzicht van zijn bezoek aan het eiland. Hij toonde interesse voor de verdere uitbouw en versterking van de samenwerking tussen het Nationaal Museum van Schone kunsten van Havana en dat in Brussel en kondigde aan dat op de Toerismebeurs van 2017 in Brussel, Cuba de eregast zal zijn.“ Dit bezoek bevestigd de stevige vriendschap tussen onze landen en geeft een nieuwe impuls aan de bilaterale relaties”, onderlijnde Reynders die ook zei dat beide landen de verdere onderlinge samenwerking willen stimuleren in verschillende sectoren: toerisme, gezondheidszorg, academisch, cultureel.
Hij vertelde dat zijn gesprek met de minister van buitenlandse handel en investeringen, Rodrigo Malmierca, o.a. ging over de samenwerking met de Belgische firma’s die bij de eersten zijn om zich te vestigen in de speciale investeringszone van Mariel. Er werd ook een overeenkomst over de herschikking van de Cubaans schuld bij België ondertekend, in ruil voor betere investeringsbescherming voor Belgische bedrijven in Cuba.
Reynders bezocht ook de ELAM, de universiteit waar Cuba duizenden buitenlandse studenten gratis tot arts opleidt, en dat gedurend 15 jaar op Belgische steun kon rekenen. Reynders vermelde daar de Belgisch Cubaanse samenwerkign rond gezondheidsprojecten in Congo.
Tenslotte huldigde Reynders op woensdag 1 juni de tentoonstelling “Natuurelementen in de Art Nouveau” in, die twee jaar lang te zien zal zijn in het Palacio de Segundo Cabo. Ze is het resultaat van een Europees samenwerkingsproject van 20 EU-steden en Havana. Cubadebate