Cuba is alweer hoofdstad van vrede en eenheid

De Colombiaanse regering en de FARC-EP sluiten een historisch akkoord dat vandaag donderdag 22 juni in Havana getekend wordt en dat een bilateraal en definitief staakt het vuren bepaalt. Zo komt een eind aan het langstdurende gewapend conflict op het continent.

Dit is meteen het begin van de laatste rechte lijn naar een allesomvattend vredesakkoord dat onderhandeld wordt sinds eind 2012 in Havana met de steun van de Cubaanse en van de Noorse regering. Vandaag gaat het over het beëindigen van de vijandelijkheden, veiligheidsgaranties voor beide partijen en de strijd tegen moorddadige criminele organisaties, o.m. de doosdeskaders.

De ondertekeningsceremonie wordt geleid door president Santos en de opperbevelhebber van de guerrilla: Timoleón Jiménez, alias Timochenko. Santos twitterde: ‘Morgen wordt een grote dag, We werken aan vrede in Colombia, een droom dei werkelijkheid begitn te worden!’ De nationale radio en televisie van Cuba zal de ondertekening live verslaan (12 u ; 18u bij ons).

Waren eveneens aanwezig: de Cubaanse president Castro en de Noorse buitenlandminister Borge Brende, voor de staten die zich garant stellen, en de Chileense en Venezolaanse presidenten Bachelet en Maduro, van de ondersteunende landen, de Dominicaanse president als huidig voorzitter van de CELAC en vertegenwoordigers voor het vredesproces van de VS en de EU.

Ook de secretaris generaal van de VN Ban Ki-Moon was er, in het gezelschap van de voorzitters van de Veiligheidsraad en van de Algemene Vergadering.

De VN zullen een belangrijke rol spelen in het monitoren en verifiëren van het definitieve staakt het vuren en i.s.m. de CELAC ongewapende observatoren ter plaatse sturen.

Raúl Castro reageerde enthousiast en zei dat ‘Havana de hoofdstad van de eenheid’ zou kunnen worden. Op 12 februari tekenden Paus Franciscus en de Russisch- Orthodoxe Patriarch Kirill ook al een samenwerkingsakkoord na eeuwen van verwijdering.

Internationale reactiesDe Duitse buitenlandminister Frank-Walter Steinmeier spreekt over ”een beslissende vooruitgang op de weg naar vrede” en verzekerde het voortzetten van de Duitse steun aan Colombia o.a. in het proces van hulp aan de slachtoffers en de re-integratie van de interne vluchtelingen.

Evo Morales van Bolivia zond gelukwensen en sprak de hoop uit dat hiermee het allerlaatste gewapende conflict op het continent werd beëindigd en dat er geen buitenlandse interventies meer zouden gebeuren in Latijns-Amerika.

Het Witte Huis verwelkomde eveneens het historische akkoord en zegt hoop te hebben dat de beide partijen vooruitgang zullen blijven maken op weg naar een finaal vredesakkoord.

De Venezolaanse president Maduro, die al voor de ondertekeningin Cuba is, zei bij zijn aankomst: “Ik ben hier in zijn plaats” waarmee hij verwees naar Hugo Chavez die, op vraag van de Colombiaanse president Santos, de onderhandelingen heeft geïnitieerd. “De vredesdiplomatie moet de norm worden van dit tijdsgewricht”, zei Maduro nog en feliciteerde het Colombiaanse volk, president Santos en de FARC. “De vrede in Colombia betekent vrede voor iedereen”.

Cubadebate

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.