Historische stemming over de VS-blokkade tegen Cuba

Gisteren stemde Algemene Vergadering van de UNO, voor de 25e keer, over de resolutie van Cuba voor de opheffing van de VS-blokkade waarvan het eiland al vijfenvijftig jaar het slachtoffer is. 191 landen stemden voor de opheffing van de blokkade; geen enkel land stemde tegen. Voor het eerst in de geschiedenis van deze stemmingen onthielden de VS en Israël zich.

Deze uitslag is een zoveelste morele overwinning voor Cuba, “in het voordeel van de ethiek en de gerechtigheid” zoals de Cubaanse kanselier Bruno Rodrigo het in zijn toespraak uitdrukte. Hij noemde de -nog nooit geziene – onthouding door de VS een positieve stap voor de toekomstige bilaterale betrekkingen, maar hij herhaalde dat de blokkade in de praktijk nog altijd enorm op het land weegt en dat er dus dringend concrete maatregelen nodig zijn om hem op te heffen.

Met die uitslag eist de Algemene Vergadering het einde van de blokkade die indruist tegen het internationaal recht en het Handvest van de Verenigde Naties.

De uitslag is ook een hart onder de riem van de miljoenen mensen die wereldwijd Cuba steunen in zijn verzet tegen de blokkade.

Laten we hopen dat Cuba volgend jaar niet opnieuw een resolutie moet indienen. Maar zolang de blokkade niet is opgeheven zullen we blijven actie voeren, samen met de Cubanen en iedereen die hierbij wil helpen.

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.