Onze MC (Master of Coktails) leerde bij ICS-Gent (foto’s) en op het ICS-weekend in Molenbeek telkens 25 mensen originele Cubaanse coktails maken. Origineel aperitieven met Havana Club of Ron Varadero (Wereldwinkels), zeker niet met Ba(h)cardí natuurlijk, voor jouw eindejaarsgasten. Salud y fiestas felices!
Cancháncharauit Trinidad6 cl witte rum3 cl vloeibare honing (=ong. 1 eetlepel)3 cl limoensapZorg dat zowel rum als honing een beetje warm zijn (bain marie bv) en meng de honing door roeren tot helemaal opgelost. Doe dit in een stevig glas. Voeg daarna het limoensap erbij en roer nog even verder. Giet daarna over in bol glas en voeg ijsblokjes toe. Dien op met roerstokje (half satéstokje bv) Kiwi DaiquiriDaiquiri beach ligt nabij Santiago de Cuba4 cl witte rum 3 años2 cl limoensap (= halve uitgeperste limoen)1,5 cl rietsuikersiroop2 kiwi’s ‘gold’.
Snij de kiwi’s doormidden maar snij ook een schijfje (1-2 mm dik) en hou apart voor het versieren. Lepel de kiwi’s uit en gooi de stukjes in een blender. Voeg de andere ingredienten erbij en mix voldoende lang tot je een gelijke emulsie hebt. Voeg in het begin en halfweg het mixen een beetje schilferijs toe, zodat het grotendeels weggemixt wordt. Giet in een sierlijk glas op een voetje (margaritaglas is ideaal). Versier met het schijfje.
El Nacionálvan het gelijknamig hotel in Havana5 cl rum 3 años2 cl limoensap1 cl rietsuikersiroop1 cl apricot brandy (of likeur)2,5 cl ananassaphalf ananasschijfjeGooi het schijfje in een shaker en plet het wat. Doe een paar scheppen crushed ice in de shaker, en voeg de andere ingrediënten toe. Stevig shaken: je wil wat van het ijs weg en een schuimkraagje maken.
Giet in een tumbler-glas. Versier met een stukje limoen.
Piña coladalett.: gezeefde ananas uit San Juan, Puerto Rico, vlakbij Cuba4 cl witte rum3 cl kokosmelk (vloeibaar maar ook niet dun, Aziatische winkel)1,5 cl vloeibare room (niet de zure versie)3 cl ananassap1 schijfje ananasbeetje rietsuikersiroopAlles samen in de blender! Indien het ananassap ongezoet is (het gezondst) kan je wat siroop toevoegen.
Zeven in een groot rodewijnglas (tulpvorm), desnoods dus eerst in de shaker gieten om daar het zeefje van tegebruiken. Het glas helemaal opvullen met crushed ijs en versieren met stukjes fruit op een satéstokje, wees creatief. Salud, en geniet met maten.
Jan, your MC