Nathalie, « la Francesa » van de FARC

Tegen alle verwachtingen in heeft vorige week zondag 2/10 het neen tegen het vredesakkoord het gehaald in het diep verdeelde Colombia. Het gaat over een verschil van 59.000 stemmen, slechts 50.21% van de stemmen terwijl slechts 37,28 % van de kiesgerechtigden kwam opdagen. De Nobelprijs voor president Santos kan hopelijk een nieuw vredeselan teweeg brengen.

Op 26/09/16, na vier jaren van onderhandelen in Havana hebben président Santos en de leider van de FARC-EP Rodrigo Londoño Echeverri, alias « Timochenko “ in Cartagena een finaal vredesakkoord ondertekend in aanwezigheid van vele regionale staatshoofden en van de VN-secretaris Ban Ki-Moon. Het doel is een einde te maken aan 60 jaar bloedvergieten tgv schaamteloze uitbuiting van het grootste deel van de bevolking. Het akkoord wekte hoge verwachtingen maar moest nog worden goedgekeurd in een referendum op 2/10/16. Niemand verwachte dat dit zou mislukken.“Ik geef niet op en ga verder op zoek naar de vrede”, zei president Santos die bevestigde dat het staakt het vuren -ingegaan op 29/08- bilateraal en definitief blijft. Vanuit Havana betreurde Timochenko dat “de destructieve kracht van hen die haat blijven zaaien de publiek opinie wist te beïnvloeden” maar herhaalde dat de FARC-EP vanaf nu “enkel het woord zal gebruiken als wapen in de strijd voor een betere toekomst”.

Alvaro Uribe, de vorige extreem rechtse presidente en fel bestrijder van het akkoord zegt wel dat hij bereid is bij te dragen aan een “groot nationaal pact” maar eist dat het akkoord wordt “gecorrigeerd”. De FARC-EP is echter uiteraard niet zomaar bereid 297 pagina’s die gedurende 48 maanden werden onderhandeld zomaar te laten amenderen. Onzekerheid troef dus m.b.t. de toekomst van Colombia, want er bestaat geen plan B.

Tussen de guerrilleros die zich aan het klaarmaken waren om de wapens neer te leggen en te overhandigen aan de VN in het komende half jaar, is ook de Française « Nathalie Mistral, één van de twee Europese strijders van de FARC. Enkele weken voor wat een zeer nabije demobilisatie leek, ontmoetten Maurice Lemoine en Pierre Carles haar.

LEES HIER HEEL HET ARTIKEL IN HET FRANS

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.