Overwinning Trump zet de Cuba-VS toenadering op losse schroeven.

De verkiezingsuitslag in de V.

S. met een overwinning van Trump zet de ontdooing van de relaties tussen Cuba en de Verenigde staten op losse schroeven. Trump had op een verkiezingsbijeenkomst aangekondigd niet open te staan voor een verdere ontdooiing.

Op een verkiezingsmeeting 16/09 in Miami maakte hij een bocht m.b.t. zijn Cuba -standpunt. In september vorig jaar zei hij nog het goed te vinden dat er t.a.v. Cuba een opening wordt gemaakt.

Sinds december 2014 is Obama begonnen de diplomatieke relaties die meer dan 55 jaar geleden verbroken werden te herstellen. In maar bezocht hij als eerste VS-president in 88 jaar het eiland. Cuba werd geschrapt van de VS-lijst van terroristische landen, ambassades werden geopend en het werd makkelijker voor VS-inwoners om het eiland te bezoeken. Tegelijk blijft de – door de hele wereld veroordeelde – economische blokkade nog steeds onverminderd van kracht.“Al de toegevingen die Obama deed aan het Castro-regime werden doorgevoerd met presidentiële decreten, die door de volgende president ongedaan kunnen worden gemaakt. Dat zal ik zeker doen als het Castro-regime niet aan onze eisen tegemoetkomt”

“Mijn regering zal aan de kant van het Cubaanse volk blijven staan in zijn gevecht tegen de communistische onderdrukking”, zei Trump op een vrijdagmeeting in Miami. Daarmee ging hij in tegen zijn vroegere standpunt. In september 2015 verklaarde hij nog aan de Daily Caller dat “het concept van de opening naar Cuba toe” wat hem betreft “

OK” was. Nu wil hij “meer religieuze en politieke vrijheid in Cuba”.

Dat de eigen Cubaanse manier van democratische participatie, waarin geen plaats is voor politici met en voor het grote geld, Trump niet zint is uiteraard niet verwonderlijk, maar het argument van religieuze vrijheid is compleet belachelijk.

Iedereen die ooit op het eiland is geweest weet dat Santeria-aanhangers, katholieken en andere christenen, joden, moslims, … er zich vrijelijk kunnen organiseren en hun geloof uitten. De laatste drie pausen waren er elk op bezoek en werden er door volk en regering hartelijk ontvangen.

Ondanks deze straffe uitspraken is hij er toch in geslaagd om Florida binnen te halen. De overgrote meerderheid van de Cubano-amerikanen staat nochtans open voor een toenadering met Cuba.

De Amerikanen hebben een duidelijke middenvinger opgestoken naar het establishment. 72 procent van hen wil dat de rijken harder aangepakt worden.

Met Trump als president blijft het voor Cuba en de rest van Latijns-Amerika bang afwachten.bron: Bloomberg Politics

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.