Hoog Europees bezoek op Cuba

De hoge vertegenwoordiger voor het buitenland van de EU: Federica Mogherini is deze dagen op bezoek op Cuba. Het is het eerste bezoek van haar aan het eiland sinds de inwerking treding van het EU-Cuba Akkoord. Ze had er een sneer voor het vernieuwde isolationisme vanuit het witte huis tegenover Cuba: ‘Er zijn er die Cuba proberen te isoleren. Wij Europeanen daarentegen willen tonen dat we dichter dan tevoren bij jullie staan’Eu-Cuba akkoord wat is dat? Het akkoord is het eerste officiële akkoord tussen de Europese unie en Cuba, het bepaalt een nieuw wettelijk kader voor bilaterale relaties, met onder meer een verbeterde politieke dialoog, samenwerking en gemeenschappelijke actie op multilaterale fora. Het akkoord houdt ook een verbeterde economische samenwerking in.

Is alles intussen in orde tussen de Europese Unie en Cuba? Verre van de EU blijft vooral steken bij woorden als het om een veroordeling van de economische blokkade die het eiland al meer dan 60 jaar in een wurggreep houdt. Daarom blijft druk uit de publieke opinie noodzakelijk.

Ondertussen blijven wij met onze solidariteitsbeweging hier in Belgie actie voeren om een einde te vragen aan de zogenaamde exterritorialiteit van de VS-blokkade wetten die invloed hebben op de Europese burgers. Onlangs nog werd de rekening van een Belgische bokstrainer die in Cuba woont afgesloten door de bank Argenta. Zijn fout? Geld overschrijven voor boksmateriaal voor kinderen in Cuba…

Wil jij ons helpen met onze campagne begin alvast met je handtekening hier te zetten en vraag aan vrienden en familie om hetzelfde te doen.

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.