Hoe komt Venezuela uit de verkiezingen van 2017?

Bij de gemeenteraadsverkiezingen die afgelopen zondag zijn gehouden, heeft de Verenigde Socialistische Partij van Venezuela (PSUV) de overwinning behaald bij de keuze van 300 van de 335 burgemeesters van het land. Dit met een opkomst van meer dan negen miljoen Venezolanen, ondanks de boycot van de oppositie. In 2013 won de PSUV ‘slechts’ 240 burgemeesters.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro is optimistisch over de komende presidentsverkiezingen in 2018. De overwinning van het Chavez-kamp verzwakt de geloofwaardigheid van de oppositie en versterkt de regering voor de presidentsverkiezingen van 2018. Dit is de derde verkiezingsoverwinning voor de Chavisten in 2017. De eerste was op 30 juli, toen meer dan acht miljoen Venezolanen de leden verkozen van de Nationale Grondwetgevende Vergadering(ANC), de tweede op 15 oktober, toen de PSUV 18 gouverneurs won en dat werd 19 met de overwinning van Omar Prieto in de staat Zulia (verkozen met 57,3 procent).

Deelname van het volkHet Venezolaanse volk stemde zonder problemen op de kandidaten van hun keuze. 9.345.000 kiezers (47,32 procent van de kiesgerechtigden) brachten hun stemrecht uit. Dit bewijst het geloof van de bevolking in het kiesstelsel en spreekt het argument van de oppositie en buitenlandse krachten tegen over vermeende fraude bij verkiezingen, een liedje dat ze altijd zingen wanneer ze een stembusgang verliezen.

Prestigeverlies voor de grote oppositiepartijenDe belangrijkste oppositiepartijen besloten niet aan de verkiezingen deel te nemen, waardoor hun geloofwaardigheid bij het Venezolaanse volk verder werd verzwakt. In vier maanden tijd hebben de belangrijkste oppositiepartijen eerst opgeroepen om de regering door geweld te verdrijven, nieuwe verkiezingen geëist om zich uiteindelijk terug te trekken toen die er kwamen. Ondanks de boycot wonnen de Chavisten in 21 hoofdsteden van de deelstatenVooruit naar de presidentsverkiezingen?

Deze overwinning betekent een nieuwe impuls voor het Chavisme, ze bevestigt de steun van de overgrote meerderheid voor de regering, die in staat bleek de vijandigheid van nationaal en internationaal rechts te overwinnen. De Venezolaanse president Nicolas Maduro zei dat dit pad van overwinning niet alleen verder zal worden bewandeld met de presidentsverkiezingen, maar ook met het referendum voor de goedkeuring van een nieuwe grondwet die het ANC in de nabije toekomst zal schrijven. Aan de andere kant herhaalde president Maduro dat hij zal doorgaan met zijn strategie, gebaseerd op dialoog en het delen van ideeën, zowel met de regeringsinstanties als met hen die het revolutionaire proces negatief beïnvloeden. “

Ik ga een vergadering bijeenroepen met de 335 burgemeesters om één enkel plan te maken voor nutsbedrijven, water, vervoer, met wie wil. Ik geloof in dialoog, in woorden, in samenwerken”, zei de president. Deze acties zullen het mogelijk maken nog dichter bij de kiezers te komen en die toelaten de belangrijkste kracht van het Chavisme te blijven doorheen de presidentsverkiezingen van 2018.

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.