Heel de wereld tegen de blokkade!

Gisteren (1 november) vond in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voor de 26e keer de stemming plaats over de door Cuba ingediende resolutie om de onmiddellijke opheffing van de VS-blokkade tegen Cuba te eisen. 191 landen stemden voor, 2 landen stemden tegen: de VS en Israël.

Bekijk hier de film (23 min) van Hernando Calvo Ospina (2015) over de blokkade, Nl ondertitield (met dank aan Koen Meul)De Cubaanse ambassade nodigde vrienden uit om het debat in de UNO live te volgen. De ambassadrice beklemtoonde dat de uitslag ook het gevolg is van de niet aflatende internationale solidariteit en dankte iedereen daarvoor. Ze vormt een zoveelste morele overwinning voor Cuba. Hoog tijd dat onze (Europese) regeringen hun positieve stem ook in daden omzetten!

In 2016, had de VS zich voor het eerst na 24 jaar onthouden bij het stemmen van deze jaarlijkse resolutie. De VS-ambassadeur voor de VN, Nikki Haley zei dat deze onthouding weer een neen-stem was geworden omdat “het volk van de VS gesproken had door Trump te verkiezen, die de blokkade steunt, …”Ze beschreef het debat over de resolutie als politiek theater en voegde eraan toe dat “ze voor de blokkade stemde uit solidariteit met de Cubanen”. Met deze zin beledigde ze- in ware Trumpstijl – tegelijk de VN, de hele wereld én het Cubaanse volk. Dat zei ook Josefina Vidal, Cuba’s hoofdonderhandelaar voor Cuba in de officiële gesprekken met de VS, in iets meer diplomatieke bewoordingen.

Bovendien is haar uitspraak ook fake news want alle enquêtes onder VS-burgers geven aan dat ze in overgrote meerderheid tegen de blokkadepolitiek zijn. Daags tevoren schreven een aantal democratische senatoren daarover nog een open brief aan Trump: Ons mislukte embargo tegen Cuba is al herhaaldelijk publiek veroordeeld door de internationale gemeenschap als ineffectief en schadelijk voor het Cubaans volk (…) Hoe langer we het in stand houden, hoe meer onze internationale geloofwaardigheid wordt geschaad”Bruno Rodriguez, de buitenlandminister van Cuba herhaalde uiteraard het criminele en genocidaire karakter van de blokkade en wees er ook op dat het de humanitaire hulp die Cuba verleent aan 81 landen in het zuiden bemoeilijkt.

De Cubapolitiek van Trump is een cynische sabotage van de voorzichtige toenadering tussen beide landen in een poging om de meeste extreme rechtse politici te sussen, diametraal tegen van de belangen of opinies van zijn eigen burgers in.

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.