Venezuela: Bolivariaanse revolutie wint de regionale verkiezingen

Afgelopen zondag waren er regionale verkiezingen in Venezuela, met een klinkende overwinning voor de Bolivariaanse revolutie : de PSUV, de partij van Maduro, haalde 54 % van de stemmen en een meerderheid in 17 van de 23 staten.61,14 % van de kiezers is naar de stembus getrokken, en toonde zo dat de meerderheid van de mensen vrede, samenleven en participatieve democratie wil. De PSUV veroverde een meerderheid in Miranda, een staat die gedurende jaren onder het bewind van de oppositieleider Capriles Radonsky stond, en ook in belangrijke staten als Carabobo, Lara en Barinas, waar de wieg van Hugo Chávez stond. De staten Zulia, Táchira en Mérida moest de PSUV dan weer uit handen geven.

De Bolivariaanse revolutie heeft een belangrijke overwinning geboekt, maar de oppositie kan nog altijd verkiezingsfraude roepen en zo de instabiliteit voeden, en er zijn ook nog groepen die niet aan de verkiezingen hebben deelgenomen omdat ze de PSUV met geweld van de macht willen verdrijven. En men mag ook de agressieve praat van de Trump-regering en zijn maatregelen tegen Venezuela niet vergeten.

Het zal er nu op aan komen de economische, mediatieke, politieke en diplomatieke oorlog verstandig aan te pakken. De eenheid en strijdbaarheid van de chavistas, die blijk hebben gegeven van hun patriotisme en groeiend revolutionair bewustzijn, is daarbij de beslissende factor.

Bron: cubadebate

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.