Onze Cubaanse partner hard getroffen door orkaan Irma, maar strijdvaardig als voorheen

Het is ons eindelijk gelukt om het Centro Felix Varela, onze partner in Cuba, te bereiken. We belden met Maria de los Angeles Vilaboy Rodríguez, de directrice van het centrum. Ze liet ons weten dat ze sinds vorige week opnieuw elektriciteit hebben en hun werking weer min of meer operationeel is.

In juli bracht een groep solidariteitsreizigers van Cubanismo.be nog een bezoek aan de hoofdzetel en het milieu-educatiecentrum El Rincón de Guanabo op de westkust van Cuba, een regio waar orkaan Irma lelijk heeft huisgehouden. We vreesden dan ook het ergste voor het voortbestaan van dit project.

In de gemeente Guanabo zelf is het water meer dan 100 meter inwaarts gestroomd. In de beschermde zone waar het centrum van onze partner ligt was dat maar 40 meter, dankzij de natuurlijke bescherming en weerstand die de mangrove er bood tegen de hoge golven veroorzaakt door de orkaan. Een bewijs hoe belangrijk het behoud van dit mangrovebied is tegen de gevolgen van klimaatverandering, een strijdpunt waar het Centro Felix Varela al zeer lang op inzet. Toch heeft het kustgebied in deze zone ernstige schade opgelopen en zal het nog een hele tijd duren voor het kwetsbare ecosysteem zich herstelt. Het andere project dat we ondersteunen, in de landelijke gemeente La Vigia in de streek van Viñales, bleef gelukkig gespaard.

Foto: de reisgroep in het mangrovegebied De hoofdzetel van het Centro Felix Varela in de wijk Vedado is er helaas veel erger aan toe. Het centrum is slechts drie blokken verwijderd van de Malecon van Havana, de hoofdstads populaire dijk. Havana kreeg al meermaals af te rekenen met overstromingen, maar deze keer was het zeer uitzonderlijk. Niemand had een dergelijke schade kunnen voorspellen, ook al waren de medewerkers van het centrum al dagen van te voren begonnen met het preventief in veiligheid brengen van hun bibliotheek.

De materiële schade in de hoofdzetel is enorm: alle meubels printers, computers, ramen en deuren van hout, bibliotheekkasten enzovoort zijn vernield of meegesleurd met het water. Bovendien is ook 40% van de nieuwe publicaties vernield. Daarnaast verloor onze partner ook veel boeken en archiefmateriaal. Foto: de pijl toont aan waar de ingang zich bevindt. De straat stond helemaal blank en het water stond heel hoogFoto: het water kwam meer dan een meter hoog. De kantoren leden enorme schadeToch klonk er veel hoop en vooral strijdvaardigheid door bij de directrice: “Vandaag zijn we er ons steeds meer van bewust hoe kwetsbaar we zijn door de milieurisico’s waaraan we blootgesteld zijn. Irma kwam en heeft veel schade berokkend, maar we staan opnieuw recht en mobiliseren opnieuw. We blijven inzetten op een humanistische, optimistische en veerkrachtige ethiek. We zijn trots op onze waarden van solidariteit en altruïsme. Het zijn die waarden die ons centrum overeind hebben gehouden en die ervoor zullen zorgen dat het blijft bestaan.”Ze voegde er nog aan toe dat ze ook blijven inzetten op acties die de Cubaanse samenleving bewust maken van de risico’s van klimaatverandering en hoe ze er zich samen tegen kunnen verzetten. De rol van actieve burgers die hun verantwoordelijkheid nemen is daarbij zeer belangrijk.

We zijn opgelucht dat de projecten van onze partner nog operationeel zijn, maar de schade aan het hoofdkantoor, van waaruit de coördinatie van alle projecten gebeurt, is aanzienlijk.

Met onze solidariteitscampagne ‘ een golf van solidariteit richting Cuba’ willen we onze partner een financieel duwtje in de rug geven bij de heropbouw van hun hoofdkantoor zodat ze snel weer op hun kerntaken kunnen focussen.

Meer info over het werk van de partner, vind je hierDoe een gift>> of Stort op reknr. BE15 0010 4517 8030 van onze partner G3W met vermelding “gift Irma” of steun via de actiepagina Giften van 40 euro of meer geven recht op een fiscaal attest.

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.