Nieuwe VS-sancties tegen Venezuela

Deze ‘executif order’ van Trump geeft een vervolg aan die van Obama, dat hij ondertekende op 8 maart 2015 en waarin hij declameerde dat “Venezuela een uitzonderlijke en buitengewone bedreiging vormt voor de veiligheid van de VS”. De nieuwe sancties bedreigen rechtstreeks de financiële stabiliteit van Venezuela.

Ze verbieden “ elke persoon, entiteit, onderneming of organisatie die inde VS geregistreerd is of er activiteiten heeft, met nieuwe schuldbewijzen van gelijk welk Venezolaanse staatsagentschap te handelen, meer in het bijzonder schuldbewijzen van de centrale bank van Venezuela en van de (staatsoliemaatschappij) PDVSA”Hoewel ze dus niet op reeds uitgeschreven schuldbewijzen slaan, maken de sancties die wel tot rommelkredieten, wat van Venezuela een risicozone maakt voor investeerders, hoewel het land als een goede betaler bekend staat.

Deze VS-sancties werden al maanden gevraagd door de leiders van de zgn. Tafel van Democratische Eenheid (MUD) de oppositie die onophoudelijk naar de VS reizen. O.a. Julio Borges tegen wie een onderzoek loopt door de Grondwetgevende Vergadering wegens zijn acties tegen de staat.

Met de nieuwe sancties worden voor de Venezolaanse staat en PVDSA de deuren gesloten tot de financiële markten gelieerd aan de VS en wordt het erg moeilijk aan buitenlandse deviezen te geraken. Zo bv worden de recente akkoorden van PVDSA met Chinese en Russische firma’s voor de exploratie van de ‘Faja Petrolífera del Orinoco Hugo Chavez’, een veelbelovend oliegebied, in gevaar gebracht.

De sancties zijn bedoeld om de Venezolaanse staat ‘failliet’ te laten verklaren m.b.t haar buitenlands schuld. In de voorbije twee jaren hebben de staat en PVDSA meer dan 65 miljard dollar schuld terugbetaald. De minister van Financiën van de VS Steven Mnuchin heeft openlijk verklaard dat de sancties bedoeld zijn om het land te wurgen.

Telesurtrad. :Françoise Lopez pour Bolivar Infos

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.