Venezolaanse oppositie gaat op haar bek

De Venezolaanse oppositie organiseerde afgelopen zondag een volksraadpleging onder de vorm van een referendum. Woordvoerders van de oppositiecoalitie (MUD) kondigden van bij het begin aan dat er meer dan 7 miljoen mensen deenamen, maar nu is gebleken dat het echte aantal amper meer dan 2 miljoen bedroeg.

Tegenstrijdige cijfersVolgens Jorge Rodriguez, de burgemeester van de gemeente Libertador de Caracas, wordt het door de oppositieleiders vernoemde cijfer van meer dan 7 miljoen verklaard door het feit dat elke deelnemer aan dat zogenoemde referendum drie vragen moest beantwoorden, waarbij elk antwoord als een aparte stem werd geteld, wat dus het reële aantal deelnemers verdrievoudigt.

Bovendien werden alle uitgebrachte stemmen als een ja-stem geteld, en zelfs de blancostemmen werden aan het door de MUD genoemde totaalcijfer toegevoegd.

MediashowVolgens Samuel Moncada, de kanselier van Venezuela, had de oppositie vooral de bedoeling een mediashow op te voeren om de regering te destabiliseren, en daarom heeft ze ook niet toegestaan dat de stemmen zouden herteld worden. De stemresultaten werden trouwens na de bekendmaking van de uitslag verbrand om elk spoor uit te wissen. Niemand weet dus hoeveel mensen aan de volksraadpleging door de oppositie hebben deelgenomen.

Sommige deskundigen zeggen dat het onmogelijk is om het door de MUD vernoemde stemmenaantal in zo’n korte tijd handmatig na te gaan, maar ze onderstrepen ook dat zelfs als de oppositie 7.186.000 stemmen zou hebben gehaald, dat nog onvoldoende zou zijn geweest om de president na de helft van zijn mandaat af te zetten, aangezien er daarvoor volgens de grondwet meer stemmen nodig zijn dat die waarmee hij verkozen werd. Daarvoor zouden er dus 7.587.579 stemmen nodig geweest zijn.

Proefverkiezing van de grondwetgevende nationale vergaderingDiezelfde zondag zijn de chavisten ook de straat opgetrokken om deel te nemen aan een proefverkiezing met het oog op de komende verkiezing van de grondwetgevende nationale vergadering van 30 juli, en hoewel het Nationaal Kiescomité het totale aantal deelnemers nog niet heeft bekendgemaakt, heeft het gezegd dat het erop lijkt dat de deelname aan dergelijke proefverkiezingen een historisch record heeft gebroken.

De chavistische kiezers hebben zich immers bij dageraad massaal gemobiliseerd om in alle steden en centra te gaan stemmen, waar tot laat in de avond mensen stonden aan te schuiven om hun stem uit te brengen.

Sommige internationale media hebben foto’s van die massale mobilisatie verspreid en ze laten doorgaan voor beelden van de deelname aan het door de MUD georganiseerde referendum, hoewel sommige media zich hiervoor al hebben verontschuldigd.

De oppositie heeft aan de waarheid geen boodschap, ze willen maar rationale analyses voor zover ze de gewelddadige acties dienen die ze aan het voorbereiden zijn. De oppositie heeft al opgeroepen tot een nationale staking op aanstaande donderdag. Donald Trump, de ‘hoofdsponsor van de Venezolaanse oppositie’, heeft aangekondigd dat als Maduro “zijn grondwetgevende vergadering oplegt, de Verenigde Staten Venezuela economische sancties zullen opleggen”.

Het programma van de oppositie is uiterst gevaarlijk en het herneemt het model dat al in Libiê en Oekraïne is gebeurd waarbij ze parallel aan de grondwettelijke regering een regering van nationale eenheid uitroepen. Op die basis beginnen ze internationale ‘erkenning’ te zoeken die hen als parallelle ‘staat’ zou doen optreden (en zo rechtstreekse financiering te krijgen, indien nodig ook wapens… precies wat het imperialisme heeft gedaan om IS te creëren).

De bekendmaking van de fictieve uitslag van het referendum is bijzonder delicaat als je het samenleest met de aankondiging van Trump…venesol.orgVertaling: E. Carpentier

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.