Dochter Che Guevara in gesprek met PVDA-jongeren: “Ik ben trots op mijn vaders erfenis”

Ze reed nog paardje op de rug van Che Guevara en ging samen met hem rietsuiker plukken. Maar veel meer dan dat ze een “lieve papa” had, herinnert dochter Aleida Guevara (55) zich niet meer over de roemrijke vrijheidsstrijder.

De oudste dochter van de in 1967 overleden Argentijnse guerrillaleider was woensdagmiddag te gast in Borgerhout op uitnodiging van RedFox, de jongerenbeweging van de PVDA. Hoewel ze amper zes jaar oud was toen Che in Bolivia werd neergeschoten, maakt Aleida Guevara er een erezaak van om de marxistische strijd van haar vader levend te houden.

Trots zijn op het feit dat ze ‘de dochter van’ is, dat speelt niet bij de Cubaanse arts. “Ik ben trots dat ik uit de liefde van hem en mijn moeder geboren ben. En trots over waar hij voor stond. Niet zozeer over wat hij gedaan heeft, maar wel over de gevolgen van zijn daden voor de Cubanen.”Waarschuwing voor EuropaAleida Guevara verblijft ongeveer een week in België, waar ze op verschillende plekken lezingen en interviews geeft. “Er zijn me in dit land een paar dingen opgevallen. Bijvoorbeeld dat er nauwelijks iets beweegt of verzet is op een moment dat een bedrijf als Caterpillar duizenden mensen op straat gooit. Dat is voor mij onbegrijpelijk.”Aleida Guevara heeft ook een waarschuwing voor Europa. “Wees voorzichtig met het ondertekenen van een vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten. Mexico heeft dat ook gedaan. Het gevolg is dat het land als grote katoenproducent nu zelf katoen invoert vanuit de VS. Hetzelfde geldt voor onder meer petroleum. Daardoor is Mexico er economisch op achteruitgegaan ten opzichte van de periode voor het verdrag. Daarom zeg ik tegen Europa: onderteken dit verdrag niet of zorg voor spijkerharde garanties. Anders zal ook Europa verarmen.”Gazet Van Antwerpen

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.