Historische 6de Internationale Dag van de Jazz op 30 april in Havana

Op 30 april spelen o.m. de wereldberoemde Herbie Hancock (VS) en Chucho Valdes in het Gran Teatro van Havana een concert dat door de Cubaanse TV wordt uitgezonden en door UNESCO gelivestreamd.

Hancock en Valdés zijn de artistieke directeurs van deze Internationale Jazzdag. Hancock was al twee keer eerder in Havana voor dubbelconcerten met zijn Cubaanse collega Chucho Valdes. Vorig jaar was Washington de gaststad met een concert in het Witte Huis op uitnodiging van president Obama en zijn vrouw Michelle.“Meestal denken we over Cubanen als grote baseballspelers, en dat klopt, maar ze hebben ook ongelofelijke Jazzmuzikanten en we weten al decennia dat hun klasse in de Jazz outstanding is”, zegt Hancock die ook good-will-ambassadeur is van de UNESCO, de culturele organisatie van de VN. “Ik hoop dat de echt creatieve spirit en artistieke kwaliteit van de Cubaanse musici ook wereldwijd erkenning vindt”.

Hancock brengt 24 internationaal gerenommeerde Jazzmuzikanten mee naar Havana: o.m. de zangers Casandra Wilson en Kurt Elling, violiste Regina Carter, bassist Marcus Miller en basis zangeres Esperanza Spalding, allemaal uit de VS. Daarnaast ook saxophonist Igor Butman (Rusland), trompettisten Till Bronner (Duitsland) en Takuya Kuroda (Japan), drummer Antonio Sanchez (Mexico) en Ud-speler Dhafer Youssef (Tunesië).

Anders dan bij vorige edities buiten de VS wordt het gastland ruim vertegenwoordigd met 29 muzikanten: Veteranen zoals pianisten Gonzalo Rubalcaba en Bobby Carcasses, maar ook jongere muzikanten als trompetspeler Julio Padron en pianist Alfredo Rodriguez.“De Cubaanse Internationale Jazzdag wordt historisch. De Cubaanse muzikanten zijn zeer enthousiast want het is een droom die uitkomt voor velen” zei Chucho Valdes die in Florida woont. Hij noemt het het belangrijkste Jazzevent in Cuba sinds de Jam van Havana in 1979 toen CBS Records VS artiesten als de jazz-rockformatie Weather Report drie dagen samen liet spelen met topartiesten uit Cuba zoals Irakere dat moderne Jazz fuseert met Afro-Cubaanse invloeden. Irakere was een jaar tevoren trouwens de eerste Cubaanse Jazzformatie sinds de revolutie die in de VS kon spelen: Newport-New York Jazz Festival at Carnegie Hall in New York City. Ze namen er een album op dat bekroond werd met een Grammy Award.

Hancock en Valdes vertellen dat de muzikale link tussen beide landen bijna een eeuw terug gaat toen New Orleans pianist en componist Jelly Roll Morton refereerden aan de”

Spanish tinge” in de nieuwe muziek. Een hoogtepunt was er in de 40-er jaren toen trompettist Dizzy Gillespie de Cubaanse percusionist Chano Pozo in zijn formatie binnen bracht om Latijns gekleurde composities te maken.

Thomas R. Carter, voorzitter van het Thelonious Monk Institute of Jazz, dat het programma uitwerkte samen met het Cubaanse Muziekinstituut van het Ministerie van Cultuur, zei dat de Cubanen het event uitbreiden tot een hele week met op 24 april nadruk op de Jazzscholing. Er word ook een documentaire vertoond in 11.000 Cubaanse scholen met een bespreking nadien. De internationale all-stars van de Jazz zullen workshops en masterclasses geven in Havana en ook concerten in ziekenhuizen en rusthuizen. Uiteraard zijn er optredens in Jazzclubs en kleinere concerten o.a één voor studenten in Guanabacoa dat eind vorig jaar met een zware orkaan af te rekenen had. Internationale Jazzdag zal in bijna alle landen ter wereld gevierd worden, zelfs op Antartica waar de wetenschappers Palmer en McMurdo op het poolstation een Jamsessie zullen houden, zei Carter nog.

ABCnews

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.