“Che Guevara is een voorbeeld”

In het steeds rechtser wordende klimaat waarin we leven is dit een uitzonderlijke uitspraak. Ze komt van Raoul Hedebouw, federaal volksvertegenwoordiger voor de PVDA. Raoul, die zich in het weekblad De Zondag voor de zoveelste keer moet ‘verantwoorden’ voor de politieke lijn van zijn partij, schuwt er niet voor terug om zelf offensief te zijn.

Raoul Hedebouw: (…) Of neem Cuba: ook dat is geen modelland. Maar ik zie wel dat de alfabetiseringsgraad er hoger ligt dan in Amerika, en ik vind dat inspirerend. Dat Nelson Mandela Cuba uitkoos als eerste buitenlandse reis, dat stemt toch tot nadenken? Zou hij dat doen mocht Fidel Castro een dictator zijn?

Interviewer: Dat kan u toch niet ontkennen?

Toch wel. Anders hadden de Cubanen hem wel weggejaagd. De Amerikanen stonden klaar met troepen en geld. Dat hij aan de macht kon blijven, was dankzij de steun van de bevolking. Dus neen, Cuba was en is geen dictatuur.’Goed dus dat er nog politici zijn die ingaan tegen het rechtse klimaat en het aandurven om de idealen van Che en het Cubaanse maatschappijproject te verdedigen. Misschien kan dit voorbeeld andere eerlijke politici inspireren.

Lees hier het volledige artike in De Zondag

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.