Op uitnodiging van de Algemene Centrale – ABVV verbleven Ramón Morales Fuentes en Mercedes Fernández Gómez een tiental dagen in België. Beide Cubanen zijn provinciale secretaris van de vakbond van de bouw SNTC, respectievelijk in Santiago de Cuba en in Havana.

Wim Leysen, lange tijd werkzaam bij FOS (Fonds OntwikkelingsSamenwerking) en Cubakenner, maakte na zijn recente Cubareis een lezenswaardige studie over één van de - sinds enkele jaren - nieuwe economische maatregelen.

In haar vele bezoeken aan België werd Adriana Pérez, echtgenote van Cuban Five-leider Gerardo Hernández, verschillende keren ontvangen door personaliteiten van Beweging.net. Op 17 september kon ze samen met hen en met haar man Gerardo de overwinning vieren.

De  Cubaanse partners van de Belgische NGO FOS: CENESEX (Centrum voor sexuele opveoding) en CTC ( devakbond) werken samen om homofobie uit de werkplek te bannen. Tijdens de dagen tegen de homofobie en transfobie in mei debatteerden ze met open geest over uitsluiting van holebi’s en transgenders op werkvloer.

In mei bezocht een delegatie van de Algemene Centrale-ABVV Cuba. Vakantie? Daar keren we later wel eens voor terug. Een werkbezoek aan de Cubaanse bouwvakbond SNTC, werfbezoeken en een indrukwekkende 1 mei-optocht stonden op het programma.

Afgelopen zaterdag 4 oktober organiseerde de Commissie Internationale Samenwerking van het ABVV West-Vlaanderen in het ontmoetingscentrum van Marke haar Dag van de Internationale Solidariteit. ICS was ook weer van de partij.

Na een drukke week met ontmoetingen in Gent, Antwerpen, Brussel en Luik had onze Cubaanse vakbondsvrouw Milagros Valdespino nog een paar afspraken op Che Presente.

Zoals aangekondigd in de jongste ICS-publicatie Cuba, met syndicale groeten bieden we je hier een eerste analyse van de nieuwe arbeidswet waarover de Cubaanse werknemers thans discussiëren.

Eind 2012 werd Cuba getroffen door de orkaan Sandy. In Santiago de Cuba, de tweede grootste stad, werden meer dan 40.000 gebouwen geheel of gedeeltelijk vernietigd. 

De Standaard publiceert in haar Weekendeditie van 27-10-2012 een boeiend intervieuw met Gaby Colenbunders, délégée bij Ford Genk die zich al heel zijn leven laat inspireren door Che Guevara. Cubanismo neemt het graag integraal over

Pagina's