Cuba-kenner Salim Lamrani legt uit waarom de economische sancties de grootste hinderpaal voor de ontwikkeling van Cuba zijn.

In dit dossier geven Cuba-experts Katrien Demuynck en Marc Vandepitte hun kijk op de Cubaanse samenleving. Over weinig landen lopen de meningen zo uiteen als over Cuba. Voor de ene is het een dictatuur waaruit een meerderheid van bewoners zo snel mogelijk wil vertrekken. Voor anderen is het juist een voorbeeld van hoe een andere wereld mogelijk is.

In dit dossier geeft Cuba-expert Jean Lazard een overzicht van de situatie in Cuba voor elk van de acht millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling. Zo krijg je een idee van wat de Cubaanse regering werkelijk verwezenlijkt heeft op het gebied van menselijke ontwikkeling. Dit draagt bij tot een betere inschatting van dit atypische land.

In het kader van de Gents week tegen het racisme in 2010, schreef de lokale groep ICS-Gent dit dossier. Cuba is immers één van de meest veelkleurige landen ter wereld en de strijd tegen racisme was van bij het begin van de revolutie een prioriteit. In dit dossier worden de successen de moelijkheden van het anti-racisme in Cuba toegelicht.

In dit dossier probeert Cuba-expert Marc Vandepitte de kerngedachten van Che Guevara op een bevattelijke manier uit te werken. Over Che wordt veel geschreven en gesproken, maar weinigen laten hem zelf aan het woord.

Na een vakbondsreis wilde Erwin Carpentier, syndicaal verantwoordelijke van ICS,  antwoorden op zij die het Cubaanse socialisme waarderen maar het Chinese model hekelen, door standpunten van Fidel Castro over China in herinnering te brengen.

In dit dossier, geschreven door Jasper Rommel en lokale groep ICS-Gent, bestuderen de auteurs de samenwerking tussen Cuba en Bolvië. Na de Cubaanse Revolutie verbrak Bolivia, net zoals zowat alle Latijns- Amerikaanse landen de diplomatieke relaties met Cuba. De verkiezing van Evo Morales betekent echter een complete ommezwaai.

In deze brochure maakt Jasper Rommel, moraalfilosoof en actief ICS-lid, een samenvatting van het hoofdstuk 'homoseksualiteit' uit zijn masterproef over seksuele ethiek in Cuba. Naast de bijdrage van Jasper Rommel vind je in dit dossier ook een paar interviews met Mariela Castro, Cuba's bekendste genderactiviste.

Dit dossier werd geschreven door Cuba-expert Marc Vandepitte. In dit dossier schets hij de sociaal-economische uitdagingen van het post Fidel-tijdperk. Deze uitgave dateert van 2011.