ICS wenst iedereen, en zijn meer dan 800 leden in het bijzonder, een gelukkig en solidair 2017.
Hou alvast zaterdag 4 februari vrij. Om 17.30u nodigen we iedereen uit voor een feestelijk startschot van ons 25ste jaar en de nieuwe blokkadecampagne.

Vandaag dag op dag 60 jaar geleden (op 2 december 1956) vertrok de Granma vanop de Mexicaanse kust met aan boord Fidel Castro, Ernesto Che Guevara en 80 revolutionairen. Klaar om Cuba te bevrijden van de dictatuur van Batista.

Ze reed nog paardje op de rug van Che Guevara en ging samen met hem rietsuiker plukken. Maar veel meer dan dat ze een “lieve papa” had, herinnert dochter Aleida Guevara (55) zich niet meer over de roemrijke vrijheidsstrijder.

In de verhalen van een revolutionair zijn het de vele mensen die hij tijdens zijn strijd voor een betere wereld tegenkomt die mee het verschil maken. Eén van deze figuren was Jerome Sebasoni, de Rwandese gids van Che tijdens zijn verblijf in Congo.

Cuba eerde gisteren 14/06 Che Guevara en generaal Antonio Maceo, helden van de bevrijdingsoorlogen van Cuba in de 19de eeuw op hun geboortedag:

Toen Che in het geheim Cuba verliet om de revolutie te gaan voeren, eerst in Congo en daarna in Bolvia, schreef hij een afscheidsbrief, gericht aan Fidel. Het is vandaag vijftig jaar geleden dat die brief werd bekendgemaakt en voorgelezen.

Op woensdag 23 september had strijdmakker van Che Guevara Leonardo Tamayo, alias Urbano, een afspraak in het jeugdhuis ROJM te Mechelen. Het was een inspirerend bezoek.

Leonardo Tamayo Núñez  streed aan de zijde van Che Guevara in de Cubaanse revolutie en ging met hem mee naar Bolivia. Hij is een van de drie Cubanen die levend uit die guerrillastrijd  terugkeerden. Hij is een bijzondere gast op Che Presente 2015.

De docu "Hoy liberé una mariposa" (Vandaag heb ik een vlinder bevrijd)… (2012, 27 min), van de hand van de  journalisten Rodolfo Romero Reyes en Pedro Enrique Moya is beschikbaar op internet.

Er zijn foto’s van Ernesto Che Guevara opgedoken, die vlak na zijn executie in 1967 zijn genomen. De foto’s zijn van ene Imanol Arteaga, een raadslid in het Noord-Spaanse dorpje Ricla. Hij zou ze verkregen hebben via zijn nonkel Luis Cuartero, die als missionaris werkte in Bolivië in de jaren '60.

Pagina's