Cuba , één van de beste landen ter wereld voor moeders

De kranten staan er vandaag vol van. België is net als vorig jaar het achtste beste land om moeder te zijn. Althans in de ranking van ontwikkelde landen'. In diezelfde ranking staat Noorwegen op nummer één en de V.S. slechts op plaatsje 25.

Dit zijn enkele van de bevindingen van de State of the World Mothers report 2012 van de ngo Save the Children. In dit rapport vergelijkt de ngo het welbevinden van moeders in 165 landen. Op basis van indicatoren zoals o.a. moedersterfte, toegankelijkheid van moderne contraceptie, aanwezigheid van geschoold medisch personeel bij de bevalling, de leeftijdsverwachting  en de scholingsgraad van  de vrouw  maar ook het percentage kindersterfte en baby's onder de vijf jaar met een laag geboortegewicht werden er drie rankings van 'mother's indexes' opgesteld: de ranking van de ontwikkelde landen, de minder ontwikkelde landen en de minst ontwikkelde landen. 

Wat heel wat minder persaandacht krijgt, maar toch zwart op wit op papier staat is dat Cuba terug de eerste plaats inneemt binnen de groep 'minder ontwikkelde landen'. Logisch ook want op heel wat verschillende gezondheidsindexen scoort Cuba hoge punten. In Cuba bestaat er een goed ontwikkeld preventief gezondheidsbeleid. Familiedokters volgen baby's en hun mama's goed op vanaf het prille begin van de zwangerschap tot de eerste cruciale jaren van het kind. Wist je dat zwangere vrouwen gemiddeld 12 keer op prenatale consultatie gaan? 99% van de vrouwen bevalt in een ziekenhuis onder het toeziend oog van medisch personeel.  Maar wist je ook dat werkende moeders in Cuba recht hebben op een jaar betaald  (de eerste 6 maanden , 60% van hun loon) verlof bij het krijgen van een kind? In Cuba gebruikt bovendien 78% van de vrouwen contraceptieve methodes. Abortus is er legaal en wordt gratis uitgevoerd. In Cuba bestaat ook een goed ontwikkeld netwerk van creches , die quasi kostenloos worden aangeboden. Een ander belangrijk element is de hoge kwaliteit van het onderwijs waarvan ook de vrouwelijke bevolking kan genieten. Wist je dat meer dan 60% van de universiteitsstudenten uit vrouwen bestaan?  

In Cuba zoekt men met vallen en opstaan naar een maatschappij waar gelijkheid van rechten en kansen centraal staat. De overheid beseft maar al te goed dat men daarvoor een cultuur van gelijkheid moet creëren en ook de noodzakelijke infrastructuur moet aanbrengen. Let's do it the cuban way!

Bron indicatoren: Unicef en Cuba Solidarity Campaign UK

Bron: Save the Children